Delegacija Grada Vukovara predvođena gradonačelnikom Ivanom Penavom posjetila je tvrtku Enikon Aerospace d.o.o., koja će svoja vrata uskoro otvoriti u Vukovaru.

Direktor proizvodnog pogona Damir Pavičić pojasnio je kako se tvrtka bavi izradom komponenti interijera putničkih i poslovnih zrakoplova. „U našem pogonu se bruse, kitaju i lakiraju strukturni dijelovi unutrašnjosti zrakoplova te na dnevnoj bazi izradimo oko 700 dijelova“, rekao je Pavičić te dodao kako je u Zagrebu trenutno zaposleno oko 300 djelatnika.

Otvaranjem novog pogona u Vukovarskoj gospodarskoj zoni tvrtka Enikon Aerospace d.o.o. širi svoju djelatnost i proizvodnju, a izvršni potpredsjednik tvrtke Jakov Barišić objašnjava kako su se odlučili za Vukovar zbog izrazito brze reakcije i izvrsne podrške lokalne samouprave. „Radili smo na analizi tržišta u Hrvatskoj te smo u užem krugu imali nekoliko lokacija za otvaranje novog pogona. Grad Vukovar se tu pokazao izrazito brz i profesionalan što je presudilo našoj odluci. Moram napomenuti kako smo se susreli s vrlo kvalitetnim i obrazovanim ljudima tako da je krajnji ishod bio vrlo jasan“, rekao je Baričić te dodao kako je prvi krug odabira zaposlenika već odrađen, a odazivom su više nego zadovoljni. „Pristiglo nam je više stotina prijava, od kojih će u prvom krugu biti zaposleno 50 -ak osoba koje će se zaposliti već početkom travnja“, kazao je Baričić te pojasnio kako za ovu profesiju ne postoji škola, svoje kadrove obrazuju sami u Hrvatskoj i izvan nje i to u trajanju od 6 mjeseci pa do godinu dana.

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava ne krije zadovoljstvo dolaskom avio-industrije u naš grad. „Tvrtka Enikon Aerospace d.o.o. je svjetski lider u proizvodnji zrakoplovnih interijera te sama činjenica da u Vukovar dolazi jedan segment avio-industrije znači jako puno“, rekao je Penava te podsjetio kako je na samom početku obnašanja funkcije gradonačelnika u Vukovaru svoja vrata u našem gradu otvorila farmaceutska tvrtka Yasenka. „Primjer je to kako je fokus našeg rada gospodarstvo i pozicioniranje Vukovara na tržište visokotehnoloških industrija“, rekao je Penava te zaključio kako je uz značajan broj zaposlenih u našem gradu u protekloj godini, dodatnih 200 radnih mjesta u Enikon Aerospaceu velika odskočna daska. „Danas smo u situaciji kada kvalitetan radnik u našem gradu može birati poslodavca, za razliku od situacije koju smo zatekli kada smo došli na vlast, a radnih mjesta je nedostajalo“, ukazao je gradonačelnik Vukovara.