Nakon dodijeljenih bespovratnih potpora za vukovarske poduzetnike, uručene su i bespovratne potpore za 25 vukovarskih OPG-ova . Grad Vukovar i ove je godine osigurao čak 800.000 kuna proračunskih sredstava za bespovratne potpore u poljoprivredi putem Programa bespovratnih potpora u poljoprivredi na području grada Vukovara za 2020.g. Uz 3.500.000 kuna osiguranih za potpore poduzetnicima riječ  je o ukupno 4.300.000 kuna proračunskih sredstava osiguranih za  vukovarsko gospodarstvo 2020. godini. 

Današnjim svečanim uručenjem dodjeljeno je ukupnog 610.201 kuna sredstava bespovratnih potpora, a Javni poziv ostaje otvoren do iskorištenja proračunskih sredstava, odnosno najkasnije do 1. prosinca 2020. g.

Javni poziv objavljen je 3. kolovoza 2020., a sadrži 7 mjera putem kojih Grad Vukovar sufinancira dio troškova nabave mehanizacije, opreme, plastenika, staklenika, osiguranje usjeva, nasada i stoke, nabavu višegodišnjih biljaka,  pčelarske opreme, edukaciju i stručno osposobljavanje poljoprivrednika, pripremu projekata za financiranje iz fondova EU, izgradnja ili adaptaciju gospodarskih zgrada za poljoprivrednu proizvodnju, opremanje gospodarskih objekata  i sl.

Troškovi se sufinanciraju poljoprivrednicima koji imaju proizvodne kapacitete na području grada Vukovara (uključujući Sotin i Lipovaču) u intenzitetu od 50 - 100% , ovisno o Mjeri, a najviši iznos potpore po jednom korisniku iznosi 80.000,00 kn.

Najtraženija mjera je Mjera 1 - "Potpore za ulaganja u materijalnu imovinu ili nematerijalnu imovinu na poljoprivrednim gospodarstvima povezana s primarnom poljoprivrednom proizvodnjom", a kojom se  sufinancira većinom poljoprivredna mehanizacija te se na nju odnosi ukupno 22 zahtjeva u iznosu od 579.240,69 kn.

“Šestu godinu za redom Grad Vukovar dodjeljuje poljoprivrednicima s područja Grada Vukovara sredstva putem Javnog natječaja koji je objavljem s namjerom poticanja razvoja vukovarskih OPG-ova. Kada smo prije šest godina po prvi puta implementirali ove mjere OPG-ovi su povukli 40.000 kuna, a iznos je progresivno iz godine u godinu rastao do 800.000 kuna što smo po prvi puta ostvarili 2019. godine. Tu smo razinu zadržali i unatoč korona krizi te očekujemo da poljoprivrednici povuku taj iznos i ove godine,” rekao je gradonačelnik Ivan Penava ističući kako je ove godine kreiranje mjera bilo ograničeno nacionalnom razinom jer se dogodila situacija na nacionalnoj razini das u cjelokupna sredstva koja su mogla uči u potpore male vrijednoti bila potrošena te je program u mnogo ćemu morao biti izmijenjen.

“Neovisno o tome, program je dobro osmišljen uz kvalitetnu komunikaciju s OPG-ovcima te će im zasigurno biti pomoć u daljnjem poslovanju,” zaključio je gradonačelnik Penava.

“Riječ je o sredstvima koja Grad Vukovar dobiva temeljem zakupa poljoprivrednih površina koje su u vlasništvu Republike Hrvatske. Ta se sredstva moraju utrošiti strogo namjenski te svake godine povećavamo sredstva i vraćamo ih poljoprivrednicima kako bi ih oni dalje uložili u proizvodnju, mehanizaciju, preradu i sve ono što će im poboljšati proizvode i plasma na tržištu,” rekla je pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju Marijana Grubišić.