{gallery}2016/02/26/02{/gallery} U Vukovarskoj gospodarskoj zoni na završnoj konferenciji predstavljeni su rezultati i provedene aktivnosti EU projekta „BIC – PODUZETNIČKI INKUBATOR VUKOVAR" kojem je cilj omogućavanje bržeg razvoja poduzetništva na području grada Vukovara te otvaranje novih radnih mjesta.

U sklopu 3. Poziva Sheme za dodjelu bespovratnih sredstva u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013. Gradu Vukovaru odobren je projekt „BIC – Poduzetnički inkubator Vukovar", ukupne vrijednosti 909.711,40 eura, od kojih je EU sufinanciranje 726.586,50 eura (79,87%).

Projektom je izgrađen i opremljen inovativni Poduzetnički inkubator koji pruža prostor i usluge malim i srednjim start-up poduzećima u svrhu poticanja njihovog rasta i razvoja te povećanja mogućnosti zapošljavanja u gradu Vukovaru.

Konferenciji je prisustvovao gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava sa delegacijom Grada Vukovara, pomoćnik ministra regionalnog razvoja i EU fondova Dragan Jelić, pomoćnik ministra gospodarstva Željko Pravdić, predsjednica Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara Ljiljana Blažević, direktor Vukovarske razvojne agencije Davor Foriš te drugi uvaženi gosti, poduzetnici s područja grada Vukovara i svi zainteresirani za usluge inkubatora.

„Provedba projekta trajala je 20 mjeseci te smo kroz njega uspješno proveli sve predviđene aktivnosti. Zgrada Poduzetničkog inkubatora sadrži pred-inkubacijski prostor sa 10 radnih mjesta, coworking prostor, 10 poslovnih prostora za poduzetnike početnike (43,5 m² do 69,48 m²) koji su opremljeni suvremenom opremom, laboratorij za ispitivanje obnovljivih izvora energije – sunce, vjetar i vodik koji je novitet, a možemo se pohvaliti da je najsuvremeniji na ovom području sve do grada Zagreba, multifunkcionalna konferencijska dvorana, ured za uprava, čajna kuhinja i portirnica", pojasnio je voditelj projekta Dragan Njegić.

Ovisno o fazi razvoja poduzeća, inkubator stanarima i korisnicima nudi cjelovit paket usluga: subvencionirani zakup poslovnog prostora, usluge virtualnog inkubatora, usluge korištenja zajedničkih prostorija, besplatan Internet, besplatno savjetovanje i mentorstvo, besplatno korištenje prezentacijske opreme, telefaksa, kopirnog uređaja, besplatan parking, besplatna tehnička zaštita poslovnog prostora; video nadzor, protupožarna zaštita, protuprovalna zaštita, besplatan uredski namještaj za jedno radno mjesto, marketinško predstavljanje na Internet stranici Poduzetničkog inkubatora, besplatne edukacije, organiziranje stručnih seminara po subvencioniranoj cijeni, ostale usluge po subvencioniranoj cijeni: korištenje laboratorija za ispitivanje obnovljivih izvora energije, usluge izrade poslovnog plana, najam konferencijske dvorane, korištenje coworking prostora, poslovno savjetovanje, istraživanje tržišta, priprema i izrada prezentacija.

Poduzetnički inkubator dio je kompleksa Poslovno-inovacijskog centra BIC-Vukovar, koji u svom sastavu osim Poduzetničkog inkubatora ima još tri centra: Proizvodni centar, Centar inovativnog poduzetništva i Edukacijski centar, ukupne površine 9 700 m2. Realizacija ovog projekta je u tijeku, a planirani završetak je listopad ove godine, za što je odobreno 18.069.316,77 kn bespovratnih sredstava EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Razvojem ovakve infrastrukture omogućava se brži razvoj poduzetništva na području grada Vukovara, otvaranje novih radnih mjesta, stvaranje novih tvrtki i rast konkurentnih poduzeća te se time doprinosi mijenjanju nepovoljne strukture gospodarstva Vukovara kao i revitalizaciji i regionalnom razvoju istočne Hrvatske.

Namjena poduzetničkog inkubatora je da se poduzetnicima koji su registrirani do 2 godine i poduzetnicima početnicima te fizičkim osobama koje imaju gotovu poslovnu ideju, a koje će registrirati svoju tvrtku omogući da se u 3 godine boravka u poduzetničkom inkubatoru od start-up poduzeća razviju i narastu kako bi mogli opstati na tržištu.

Pomoćnik ministra regionalnog razvoja i EU fondova Dragan Jelić ističe kako su inkubatori najbolji za mlade firme koje nemaju dovoljno kapitala da izgrade vlastite prostore i pokrenu proizvodnju, stoga im se na ovakav način pruža prilika da izrastu u velike firme koje će jednog dana u Vukovarskoj gospodarskoj zoni zakupiti svoje zemljište i zaposliti što više ljudi. „Ovakvi projekti su vrlo bitni za mlade ljude kojima se omogućuje rast i razvitak kako u Vukovaru, tako i na području cijele Hrvatske i time sprječava negativan trend iseljavanja mladih u Irsku, Švedsku ili Njemačku", napomenuo je Jelić dodavši kako će projekt uvelike pomoći gradu Vukovaru kako bi privukao što više mladih obitelji da živi, radi i zarađuje za život u svom gradu.

„Iskustva vezana za poduzetničke inkubatore u Hrvatskoj vrlo su dobra, naročito u vrijeme kada su baze informatičke tvrtke i tvrtke koje ne trebaju puno kapitala za strojeve i opremu, stoga su im ovakvi inkubatori najbolji jer se tu razvijaju, zajedno rade, a mogu se čak i zajedno javljati na natječaje i razvijati zajedničke projekte. Dobar primjer je Osijek koji ima dva inkubatora iz kojih se tvrtke šire i na svjetska tržišta, a registrirane su u Hrvatskoj", naglasio je Jelić

„Na početku je mladim poduzetnicima uvijek problem nedostatak prostora, visoke režije i slično, a na ovaj način im se pomaže i u tom smjeru. U poduzetničkom inkubatoru će steći neophodno iskustvo i znanje te će tvrtka stati na noge, a kada postane stabilna izlazi iz inkubatora i odlazi u dalji normalan ciklus poslovanja", rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Sljedeći je korak Odluka Gradskog vijeća Grada Vukovara kojom će se poduzetnički inkubator dati na upravljanje Vukovarskoj razvojnoj agenciji, zatim slijedi raspisivanje natječaja. Očekuje se da će se već sredinom ožujka inkubator početi popunjavati.