Službeno je završena je akcija prikupljanja donacija za Vukovarski Vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva.

Realizacija projekta provodi se u dvije faze:
1. dio građevine - Vodotoranj, koji obuhvaća rekonstrukciju Vodotornja i izgradnju parkirališta za osobne automobile i autobuse
2. dio građevine - Vodotoranj - popratni sadržaji, koji obuhvaća izgradnju popratnih sadržaja (kafić s dječjim igralištem i javnim sanitarijama, auditorij s pogledom na Dunav, park).

Danas su potpisani ugovori za izvršenje 1. faze - dio građevine - Vodotoranj, koji obuhvaća rekonstrukciju Vodotornja i izgradnju parkirališta za osobne automobile i autobuse.
Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava potpisao je Ugovor za izvođenje radova s izvođačem radova, tvrtkom PLANUM-GRAĐENJE d.o.o. Potpisnik Ugovora je direktor tvrtke Planum građenje d.o.o. Đuro Bamburać koji je istaknuo kako je riječ o specifičnoj građevini te da očekuje niz otežavajućih okolnosti.
„S pripremnim radovima počinjemo već sutra, a rok završetka radova je 16 mjeseci," rekao je Bamburać koji je radio i na sanaciji rezervoara.

Cijena radova iznosi 20.216.634,28 kn bez PDV-a, odnosno 25.270.792,85 kn s PDV-om.

Također, gradonačelnik Penava potpisao je i Ugovor za provođenje stručnog nadzora građenja te Ugovor o donaciji kojim je stručni nadzor doniran u cijelosti. Provoditelj stručnog nadzora građenja je tvrtka INSTITUT IGH d.d., s partnerima tvrtkom NOVA-LUX d.o.o. iz Osijeka koja će vršiti nadzor elektro radova i tvrtkom TOMIN-INŽENJERING d.o.o. iz Osijeka koja će vršiti nadzor strojarskih radova.
Stručni nadzor građenja je u vrijednosti 370.000,00 kn bez PDV-a od kojih je 50.000,00 kn bez PDV-a vrijednost stručnog nadzora za elektro radove i 20.000,00 kn bez PDV-a vrijednost stručnog nadzora za strojarske radove.

Potpisnik Ugovora je predsjednik uprave Instituta IGH d.d. Ivan Paladina koji je istaknuo kako njihova tvrtka sudjeluje u velikoj većini infrastrukturnih projekata od Dubrovnika do Vukovara tako da su smatrali kako je najmanje što mogu učiniti donacijom stručnoga nadzora pomoći realizaciji projekta.

Ukupno je od početka projekta „Vukovarski Vodotoranj – Simbol hrvatskog zajedništva" putem Donacijskog telefona uplaćeno 1.886.119,68 kn (377.223 poziva). Ukupan iznos donacija zaključno s 11. svibnja 2017.: 17.888.392,53 kuna
„Službeno zatvaramo akciju prikupljanja donacija za obnovu Vukovarskog vodotornja te nam je posebno drago kako će ga obnavljati upravo vukovarska tvrtka. Vjerujemo kako će radovi biti izvršeni na zadovoljstvo i ponos cijele Hrvatske i dijaspore, odnosno svih koji su sudjelovali u ovoj akciji," rekao je gradonačelnik Penava ističući kako je u akciji sudjelovalo 5076 fizičkih osoba, 1156 pravnih osoba, velik broj gradova i općina iz Hrvatske te ukupno 17 država. Svojim su se donacijama uključili Hrvati iz Kanade, Sjedinjenih američkih država, Ekvadora, Australije, Njemačke, Austrije, Švicarske, Švedske, Norveške, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Mađarske, Poljske, Belgije, Nizozemske, Francuske.

U Zaključku sa sjednice Vlade Republike Hrvatske održane u Vukovaru 17. studenog 2016. godine stoji kako Vukovarski vodotoranj predstavlja simbol zajedništva hrvatskog naroda, a njegova je obnova od općeg interesa za Republiku Hrvatsku. Iz toga razloga razliku od iznosa skupljenog donacijama do ukupnog iznosa potrebnog za obnovu Vukovarskog vodotornja, a najviše do 18.500.000,00 kn (uključujući i PDV), osigurat će se i državnog proračuna Republike Hrvatske.