Na konferenciji za medije gradonačelnik Ivan Penava sa suradnicima je zbog interesa građana grada Vukovara i šire javnosti predstavio dinamički plan izvođenja radova Projekta Vukovar (postavljanje cjevovoda pitke vode i odvodnje te sanacija cesta nakon završetka postavljanja cjevovoda), kao i rekonstrukciju državne ceste D2 kroz Vukovar ulicama Priljevo i Kudeljarska u dužini 3.5km.

Projekt „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture grada Vukovara" jedan je od najvećih infrastrukturnih projekata koji se provode na području Vukovarsko-srijemske županije i šire te će po svom dovršetku omogućiti gradu Vukovaru i općinama Borovo, Bogdanovci i Trpinja modernu vodnokomunalnu infrastrukturu u skladu s europskih standardima.
Izvođenje radova na postavljanju cjevovoda nakon dužeg vremenskog razdoblja dolazi u završnu fazu.

Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava istaknuo je kako brojni projekti u realizaciji na području grada Vukovara, a koji zbog nezadovoljavajuće dinamike izvođenja radova otežavaju normalan život u gradu izazivaju opravdano nezadovoljstvo građana. „S obzirom da je privlačenje što većeg broja projekata ono čemu Gradska uprava Grada Vukovara teži, broj projekata koji su u tijeku govore u prilog uspješnosti našega rada, no iako isti na prometnicama stvaraju određene probleme, to nas ne smije zaustaviti u nakani da nastavimo ovim tempom", rekao je gradonačelnik Penava dodavši kako svjedočimo vrlo realnim i izvjesnim problemima u okvirnom provođenju tih projekata što je posljedica tromosti u pogledu realizacije radova.

„Svjesni smo navedenih problema i svoje odgovornosti prema građanima, a u suradnji s gradskim službama, gradskim tvrtkama i izvođačima radova odredili smo rokove do kojih prometnice u gradu Vukovaru moraju biti sanirane te iza navedenih datuma odgovorno stojimo. Isti predstavljaju nalog dan izvođačima radova kojega se u realizaciji projekata moraju držati" kazao je Penava te zahvalio građanima na razumijevanju i strpljivosti koje imaju tijekom trajanja radova.

Projekt Vukovar od iznimne je važnosti za naš grad jer se postavlja vodovodna i kanalizacijska mreža čiji je vijek trajanja 50 godina te će njome biti pokriveno 98% kućanstava s kanalizacijskom mrežom i 97% s vodovodnom mrežom. Ovim poslom ćemo našim građanima pružiti razinu opskrbe pitkom vodom i sustavom odvodnje kakvu grad Vukovar u svojoj povijesti do sada nije imao.

Gradonačelnik se osvrnuo i na sanaciju prometnica koja se posljedično izvođenju Projekta Vukovar mora izvršiti.
„Dinamika radova ovisit će o tome radi li se o punom profilu ceste ili o sanaciji rova, a izvođač je u obvezi nakon završetka posla javne površine dovesti u prvobitno stanje te za svako uklonjeno drvo tijekom izvođenja radova zasaditi dva", naglasio je gradonačelnik Penava.

Kada je riječ o radovima na državnoj cesti D2 kroz Vukovar ulicama Priljevo i Kudeljarska u dužini od 3.5km, koja je žila kucavica Vukovara, a čiji su investitor Hrvatske ceste, gradonačelnik je objasnio kako rekonstrukcija obuhvaća sanaciju same ceste, izgradnju nove cestovne odvodnje, uređenje prilaza parcelama, rekonstrukciju autobusnih ugibališta, obnovu horizontalne i vertikalne signalizacije te u potpunosti nova pješačko-biciklistička staza te zbog maksimalnog ubrzavanja radova najavio zatvaranje ulice Priljevo u jednom smjeru za sva vozila. „Promet prema središtu gradu Vukovaru odvijati će se preko Ulice Matice Hrvatske i Ulice 204. vukovarske brigade, dok će ulicom Priljevo prema Borovu naselju i izlazu iz grada biti moguće prometovati samo jednim trakom", naglasio je gradonačelnik.

Projekt Vukovar je do sada realiziran 87% te je po projektnoj dokumentaciji vrijedan 362 milijuna kuna bez PDV-a, a o njegovom značaju govori i podatak kako njegovu realizaciju sufinancira Europska unija s više od 70% sredstava. Vrijednost radova na državnoj cesti D2 prema projektnoj dokumentaciji iznosi 20 milijuna kuna, no stvarni troškovi biti će 18,6 milijuna kuna bez uračunatog PDV-a.

Izvođači radova na prometnicama na kojima su u tijeku radovi, a za koje su izdani rokovi završetka su tvrtke Cestorad d.d., Sokol d.o.o. i Komunalac d.o.o.

Nakon održane konferencije za medije, gradonačelnik Penava sa suradnicima obišao je radove koji se izvode na Trgu Matije Gupca u vukovarskom naselju Sajmište.

 Rokovi završetka izvođenja radova na postavljanju cjevovoda i sanaciji cesta