Mađarska vlada u okviru Programa razvoja vrtića u Krapatskom bazenu financirala je izgradnju dječjeg igrališta kojega su zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Marijan Pavliček i Judit Szabo, načelnica Odjela za mađarske zajednice u inozemstvu u uredu mađarskoga premijera Viktora Orbana otvorili su u Park-šumi Adica. Na projektu je uz Vladu Republike Mađarske i Grad Vukovar sudjelovao i Forum mađarskih prosvjetnih djelatnika.
Načelnica Szabo istaknula je kako se ovaj projekt provodi od 2016. godine, a sve u svrhu pomoći djeci i mladim roditeljima u zemljama koje graniče s Mađarskom i u kojma žive Mađari.
"U Hrvatskoj smo obnovili sedam dječjih vrtića, a u planu je otvoriti pet dječjih igrališta od kojih smo prvo otvorili ovdje u Vukovaru. Iznimno sam radosna što je prvo dječje igralište u Hrvatskoj otvoreno ovom gradu i zahvaljujem Gradu Vukovaru što su nam pomogli u ishođenju potrebnih dozvola te općenito njihovom odnosu prema ovom projektu. Posebno zahvaljujem i na tome što Grad Vukovar pomaže Mađarima i nadam se da će ovo igralište koristiti zajedno mađarska i hrvatska djeca," istaknula je Szabo dodajući kako je igralište vrijednosti 80 000 kuna te da je u Vukovaru napravljeno prvo jer su ovdje uspjeli najbrže dobiti sve potrebne dozvole.
Zamjenik gradonačelnika Pavliček potvrdio je kako Grad Vukovar ima iznimno dobru suradnju s mađarskom nacionalnom manjinom, posebno s Udrugom Mađara Grada Vukovara.
"Iako nije riječ o brojčano velikoj nacionalnoj zajednici u Vukovaru, ima ih po posljednjem popisu stanovništva oko 350, od kojih je polovica u udruzi, ali su vrlo aktivni i prisutni na svim događajima u gradu.Vjerujem da će naši najmlađi sugrađani čuvati ovo igralište i da će ovakvih i sličnih projekata biti još," zamjenik Pavliček zahvaljujući Mađarskoj Vladi.