Zajedničkim djelovanjem Europskog doma Vukovar, Grada Vukovara i tvrtke Komunalac d.o.o., kao i vrtića, osnovnih škola, raznih udruga i građana grada Vukovara održana je volonterska akcija uređenja žardinjera na šetnici uz Dunav, a u sklopu projekta Zajedništvom za Zeleni pojas.

Zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Marijan Pavliček podržao je akciju istaknuvši važnost promicanja i jačanja svijesti građana, ali i učenja naših najmlađih o brizi za okoliš. „Posebice mi je drago što su u ovakvu akciju uključena djeca predškolske i školske dobi, kako bi na taj način kod mladih probudili svijest o očuvanju okoliša i učili ih da na ovo sve trebamo gledati kao na našu, zajedničku imovinu" istaknuo je Pavliček i zahvalio Europskom domu Vukovar na akciji kojom ćemo naš grad učiniti još ljepšim.

Voditeljica akcije Europskog doma Vukovar Nevena Prodanić, naglasila je kako je cilj uključiti cijelu zajednicu u projekte ovakvog karaktera, dati naglasak na zaštitu i brigu za okoliš i uz sve to, uključiti najmlađe građane grada Vukovara. „Ova današnja aktivnost dio je projekta Zajedništvom za Zeleni pojas u sklopu kojeg smo sredstva dobili zahvaljujući natječaju INA – industriji nafte d.o.o. u okviru programa Zeleni pojas. Nastavak je ovo akcije koja je već održana 2017. godine kada smo uredili 3 žardinjere na našoj šetnici i uključili cijelu zajednicu" rekla je Prodanić i navela kako u projektu i hortikulturnom uređenju žardinjera sudjeluje 5 osnovnih škola, 3 srednje škole i vrtići s područja grada Vukovara kao i razne udruge.

Zeleni pojas (Green Belt) je internacionalni program MOL grupe koji je uspješno realiziran u Mađarskoj, Slovačkoj, Rumunjskoj, Italiji, Hrvatskoj i Češkoj. Program se bavi pitanjima zaštite okoliša i prirode te kompanija preko javnog natječaja odabire ekološke projekte za sufinanciranje.

INA – Industrija nafte d.d. krenula je u projekt Zeleni pojas krajem 2014. godine koji se kontinuitetu provodi sad već petu godinu.

Zahvaljujući dodijeljenim sredstvima INA – industrija nafte d.d., zazelenili smo dio šetnice uz Dunav, uljepšali naš grad i time pokazali da brinemo za okoliš i grad u kojem živimo.