U Vukovaru se danas održava 5. sjednica Vijeća za energetsku tranziciju Predsjednika Republike Hrvatske na temu toplinarstva i solarne energije.

Vijeće predsjednika Republike Hrvatske za energetsku tranziciju organizira i vodi stručne rasprave o posebno važnim pitanjima iz područja energetske tranzicije (prelaska na čiste i održive izvore energije i zaštite klime) u svrhu pripreme i komuniciranja stručnih podloga i smjernica iz područja energetske tranzicije te izrade strateške platforme od interesa za Republiku Hrvatsku.

Vijeće je osnovano 2020. godine, broji 16  stručnih članova, a jedan od njih je direktor gradske tvrtke Tehnostan d.o.o. Kristijan Lovrenščak.

Prije same sjednice, Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović obišao je solarno termalno polje i kotlovnicu u gradskoj četvrti Borovo naselje, gdje su ga dočekali gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava, zamjenik gradonačelnika Filip Sušac te direktor tvrtke Tehnostan d.o.o. i član Vijeća Kristijan Lovrenščak.

Naime, vukovarska gradska tvrtka Tehnostan 2019. i 2020. godinu obilježila je značajnim projektom solarnoga parka koji toplinskom energijom snabdijeva centralni toplinski sustav putem kojega stanovnici stambenih objekata gradske četvrti Borovo naselje dobivaju toplu vodu i toplinsku energiju. Riječ je zapravo o prvoj solarnoj kotlovnici na području Republike Hrvatske koja s jednog mjesta napaja preko 2000 stanova.

Ovakva investicija predstavlja veliki iskorak prema obnovljivim izvorima energije i novim tehnologijama te ekološkom grijanju.

Nakon obilaska solarnog termalnog polja, u Dvorcu Eltz uslijedila je radna sjednica Vijeća za energetsku tranziciju Predsjednika Republike Hrvatske na kojoj su predstavljene Smjernice za poticanje modernizacije centraliziranih sustava grijanja i hlađenja.