Održana je početna konferencija projekta „Uređenje vodnog puta rijeke Dunav kod Sotina od 1321 do 1325 rkm“ koji je pokrenut na inicijativu Grada Vukovara, a sufinanciran je sredstvima Europske Unije kroz Operativni program Konkurentost i kohezija 2014.-2020.

Projekt provodi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Uprava za unutarnje plovidbe, a vrijednost projekta je 43.597.955,00 kuna od čega su 85% odnosno, 37.057.261,00 kuna bespovratna sredstva EU.

Konferenciji je nazočio zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Filip Sušac istaknuvši ovom prigodom kako je rijeka Dunav za grad Vukovar od izuzetnog značenja. „Grad Vukovar podupire realizaciju ovog projekta jer nam je plovnost Dunava izuzetno bitna. Ovim projektom će se osigurati veća plovnost Dunava, posebno kada su vodostaji ekstremno visoki ili ekstremno niski, a važno je osigurati i sigurnost od erozije tla na tom području kao i zaštitu naših sugrađana.“, rekao je Sušac.

Projektom se predlaže rješenje zaštite obale u vidu regulacijskih objekata koji daju najbolje rezultate te se dobro uklapaju u postojeći okoliš.

Gradnjom objekata predloženih unutar ovog projekta će se suziti proticajni profil Dunava što će dovesti do povećanja brzina i smanjena taloženja te onemogućiti formiranje sprudova čime će se osigurati povoljne dubine za plovidbu.

Osim pitanja same prometne sigurnosti na rijeci Dunav, ovaj projekt ima i funkciju zaštite visoke obale u području naselja Sotin koja je ugrožena erozijom zbog djelovanja rijeke. U opasnosti od urušavanja dugoročno su ugrožene bile obiteljske kuće kao i mjesna crkva.