Grad Vukovar je, uvidjevši potrebu, proveo projekt kojim su izgrađene stube u gotovo samom središtu grada, u Ulici Stjepana Radića te su one iz devastiranog i zanemarenog stanja prenamijenjene u siguran, funkcionalan i oku vrlo ugodan prostor. Osim same izgradnje novih stuba projektom su izgrađena mjesta za odmor i uživanje svih građana i posjetitelja Vukovara, vukovarskih gimnazijalaca, vjernika.

Ovo mjesto sada će posjetitelje Vukovara ostavljati bez daha, a građani Vukovara će u njemu zasigurno uživati.

Odlukom Gradskog vijeća Grada Vukovara, a na prijedlog vukovarskih franjevaca, ovo su prve stube na području Vukovara kojima je dodijeljeno ime te sada nose naziv fra Marka Kurolta, u znak zahvale zbog očuvanja kulturnog i sakralnog blaga Vukovara.

Investitor projekta je Grad Vukovar, a ukupna vrijednost projekta iznosi 4.652.094 kuna s PDV-om, od čega je FORGV sufinancirao 2.150.000 kuna s PDV-om.

U sklopu svečanog otvorenja premijerno je prikazan dokumentarni film „Fra Marko Kurolt – samozatajni heroj“, nakon čega je uslijedio program otvorenja koji je obilježen nastupima Župnog zbora sv. Cecilija i učenika Gimnazije Vukovar. Čin otvorenja upriličen je svečanim presijecanjem vrpce i blagoslovom stuba.

Ovom prilikom gradonačelnik Ivan Penava pojasnio je namjeru Grada Vukovara da pristup važnim objektima Vukovara – crkvi sv. Filipa i Jakova, franjevačkom samostanu te vukovarskoj gimnaziji, bude poseban i monumentalan. „Kako bi realizirali ovaj važan projekt morali smo otkupiti česticu, konzultirati se s konzervatorima te smo naposljetku kroz razgovor s vukovarskim franjevcima došli na ideju da ove stube nazovemo po fra Marku Kuroltu. Težili smo ideji da objekt bude puno više od običnih stuba, ne samo mjesto kroz koje treba proći, već mjesto na kojem se možete zadržati i uživati. Vjerujem kako smo projektom omogućili lijep ambijent koji je primjeren vrijednim objektima našega grada.“, dao je zaključiti gradonačelnik Penava te dodao: „Radi se o objektu na koji možemo biti ponosni i to je nešto što radimo kontinuirano dugi niz godina te ćemo nastaviti činiti takve iskorake na zadovoljstvo svih građana i posjetitelja Vukovara.“

„Fra Marko je imao smisao za ono najvrijednije što je u to vrijeme ratnih zbivanja još ostalo u Vukovaru. Svojom vještom komunikacijom spasio je vukovarsko blago te nam je drago da mu danas na ovaj način možemo iskazati zahvalnost.“, rekao je fra Ivica Jagodić, župnik župe sv. Filipa i Jakova.