U Nemetinu je obilježen Dan sjećanja na zatočenike neprijateljskih logora tijekom Domovinskog rata u organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, na mjestu gdje je prije 31 godinu, 14. kolovoza 1992. godine izvršena razmjena zatočenika srpskih koncentracijskih logora.

714 hrvatskih branitelja, žena i civila toga dana razmijenjeni su za zarobljene srpske vojnike po načelu „svi za sve“.

Program obilježavanja započeo je intoniranjem hrvatske himne i podizanjem zastave, a nastavljen je prigodnim govorima i molitvom.

Obilježavanju su ispred Grada Vukovara nazočili pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Kristina Bilić te član Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara Zlatko Zaoborni.

"U sjećanje na ovaj dan u organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora svake godine obilježavaju se godišnjice posljednje velike razmjene zatočenika. Iz godine u godinu pale se svijeće za one koji se iz logora nisu vratili, dok istovremeno, naša država ni 31 godinu kasnije nije osigurala pravdu za logoraše srpskih koncentracijskih logora. S mislima na one koji su proživjeli i preživjeli nezamislivo te na sve one koji se na veliku žalost iz logora nisu vratili, neka im je vječna hvala!", poruka je gradonačelnika Ivana Penave u povodu današnjeg dana.

 

Foto: VSŽ