U gradu Skenderaju u Republici Kosovo danas je potpisan Sporazum o prijateljstvu i suradnji između Vukovara i Skenderaja, a temeljem kojeg će se razvijati i ostvarivati suradnja na raznim područjima.

Sporazum su svečano potpisali gradonačelnik Ivan Penava i gradonačelnik Skenderaja Fadil Nura.

U veljači ove godine predstavnici Grada Skenderaja posjetili su Vukovar gdje su održali konstruktivan sastanak s gradonačelnikom Ivanom Penavom i suradnicima, a na kojemu je između ostaloga, iznesena ideja o prijateljstvu dva grada koja dijele vrlo sličnu i tešku ratnu sudbinu što je danas i realizirano.

„Dva grada vrlo slične i teške povijesti od danas će na obostranu korist razmjenjivati iskustva po pitanju obnove grada te zajednički djelovati na raznim područjima, ali i čuvati sjećanje na sve koji su dale živote u obrani svojih domova, kako u Vukovaru, tako i u Skenderaju. Prilikom svog prvog susreta s Kosovom ostao sam ugodno iznenađen. Skenderaj koji je 95% bio sravnjen sa zemljom potpuno je obnovljen, puno je mladih uz pregršt događaja koji okupljaju veliki broj ljudi, lokalnu zajednicu i dijasporu. To me veseli i u tom smislu se radujemo budućoj suradnji koju ćemo iskoristiti na korist naših budućih generacija. Do ponovnog skorog susreta, zahvaljujem se na srdačnom gostoprimstvu svim predstavnicima Grada Skenderaja, Unije Albanaca u RH g. Esadu Čollaku i g. Tom Kačinariju predsjedniku Zajednice udruga dragovoljaca Domovinskog rata koji su sve ovo inicirali te svima koji su svojim djelovanjem doprinijeli stvaranju novog prijateljstva.“, rekao je ovom prilikom gradonačelnik Penava.

“Osim simbolike, vrlo je bitno da će ova dva grada surađivati na ekonomskom planu. U svim segmentima, nakon ovakve povijesti, potrebno je puno investicija te se nadamo da ćemo s Vukovarom sudjeovati u raznim projektima te u naše gradove zajedno povlačiti EU sredstva.”, rekao je u ovoj prigodi gradonačelnik Skenderaja, Fadil Nura.

Tijekom posjete Skenderaju, delegacije su zajednički odale počast žrtvama Kosova, na Memorijalnom kompleksu „Adem Jashari“ u Prekazu te memorijalnim mjestima u Izbici, Marini i Likoču.