Gradonačelnik Ivan Penava, zamjenik Filip Sušac, pročelnica UO za gospodarstvo Kristina Bilić i pročelnik UO za društvene djelatnosti Josip Paloš u nastupni posjet primili su novog generalnog konzula Mađarske u Osijeku g. Jánosa Magdóa. Sastanku je nazočila i predstavnica mađarske nacionalne manjine u Vukovaru, predsjednica Udruge Mađara grada Vukovara kao i predsjednica Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Vukovara Rozalija Jakumetović.

„Bila je ovo dobra prilika za konstruktivan razgovor prilikom kojeg je utvrđena izvrsna suradnja Vukovara s mađarskim konzulatom u Osijeku kao i mađarskom zajednicom na području Vukovara. Razgovarali smo u aktualnim situacijama kako u Hrvatskoj, tako i u Mađarskoj, a predstavljene su i mogućnosti buduće suradnje u raznim sferama poput gospodarstva, ekonomije i turizma. Dali smo do znanja da stojimo na raspolaganju za suradnju, kao i to da u mađarska zajednica u nama uvijek može partnera i prijatelja, što je vidljivo i na do sada brojnim realiziranim zajedničkim projektima poput izgradnje Mađarskog doma u Vukovaru. Zahvaljujem se generalnom konzulu na posjeti te sam siguran kako su ovakvi susreti sjajan temelj suradnje dviju susjednih država na obostrano zadovoljstvo i korist.“, rekao je ovom prilikom gradonačelnik Ivan Penava.

Konzul Magdó zahvalio gradonačelniku Penavi i suradnicima na gostoprimstvu rekavši kako je ovo njegov prvi sastanak s jednim hrvatskim gradonačelnikom. "Razgovarali smo o povijesti grada, ratnim stradavanjima i čuvanju uspomena na Domovinski rat. Vukovar je danas uistinu lijep grad i čestitam gradonačelniku na njegovoj obnovi. U protekla sam tri mjeseca četiri puta posjetio Vukovar i uvijek ću se rado vraćati ovdje. Razgovarali smo o mađarskoj zajednici u Vukovaru i zahvaljujem Gradu na pomoći i podršci. Mađarska zajednica je nažalost mala i broj članova je u opadanju pa smo razgovarali i općenito o demografskim problemima u Vukovaru i Slavoniji te kako taj trend uz pomoć ekonomskog rasta promijeniti. Složili smo se da su potrebne nove investicije kako bi se ljudi zadržali na ovim područjima.", poručio je konzul.

Razgovarali su i o potpisivanju povelje prijateljstva između dva grada na Dunavu, Vukovara i mađarskog grada Dunaújvárosa.
"Nadam se da ćemo imati još puno ovakvih sastanaka jer ću u naredne četiri godine dati sve od sebe da naša suradnja bude još bolja.", naglasio je konzul.