Gradonačelnik Ivan Penava sa suradnicima primio je u svom uredu izaslanstvo ukrajinskog grada Yavoriva na čelu s gradonačelnikom g. Ihorom Grabovsky koji su u posjeti našem gradu.

Gradonačelnik Penava poželio im je dobrodošlicu te je izrazio zadovoljstvo njihovim dolaskom.
Izrazito mi je drago što uspješno njegujemo odnose s ukrajinskim narodom i što su naši gosti ovdje s nama. Isto tako, godinama sjajno surađujemo s ukrajinskom zajednicom u Vukovaru, a prošle godine otvorili smo i Ukrajinski dom koji je dom za cijelu ukrajinsku manjinu u Hrvatskoj, ali i za sve njihove sunarodnjake izbjegle iz nemilosrdnoga rata. Vukovar je teško stradao u Domovinskom ratu, a naši su ljudi iskusili gorke dane rata, a potom i godine okupacije te najbolje znamo koliko je to teško razdoblje života. Suosjećamo s njima te se nadam da ćemo u budućnosti ojačati suradnju i prijateljstvo“, rekao je gradonačelnik te dodao kako su razgovarali o mogućem dolasku djece poginulih Ukrajinaca na odmor u Vukovar sa svrhom relaksacije i odmaka najmlađih naraštaja od stresnog okružena i ratnih stradanja.

Prvi čovjek Yavoriva g. Ihor Grabovsky zahvalio se na gostoprimstvu i pomoći koju Grad Vukovar pruža, kako ukrajinskoj zajednici, tako i izbjeglicama iz njihove ratom pogođene zemlje.
Vukovar je za nas primjer kako se iznova gradi i napreduje. Narodna izreka kaže „U nevolji se poznaju prijatelji“, a upravo vi, Vukovarci,  tijekom Domovinskog rata na svojoj ste koži osjetili nevolje rata i poslijeratne obnove s kojom ćemo se mi tek suočiti u narednim godinama. Cijenimo svaku suradnju i pomoć“, rekao je g. Grabovsky.

Na prijemu su nazočili i predstavnici ukrajinske zajednice u Vukovaru Marija Semenjuk Simeunović i Ivan Šarek te župnik župe Krista Kralja u Vukovaru Oleg Zakaljuk.

Izaslanstvo Yavoriva u Vukovaru će sutra sudjelovati na 1. Malonogometnom turniru gradova i općina prijatelja Grada Vukovara „Vukovar NogoMate 2024.“ te će nazočiti biskupskoj svetoj misi u župi Krista Kralja u Vukovaru koja će se služiti u nedjelju.