Učenici Gimnazije Vukovar osvojili su 1. mjesto na Gradskom natjecanju HCK u kategoriji Mladeži, održanom 9. ožujka 2019. godine u OŠ Dragutina Tadijanovića.

Radi se o natjecanju sa izuzetno važnim ciljem, a to je edukacija mladih i unaprjeđenje nacionalne doktrine prve pomoći te motivacija mladih za humanitarno djelovanje u zajednici. Odvija se u dvije kategorije – ekipe podmlatka (od 11 do 14 godina, odnosno do završetka osnovne ) i ekipe mladeži (od 15 do 18 godina, odnosno do završetka srednje škole).

Radi se o ekipnom natjecanju, a ekipa broji 5 učenika koji da bi funkcionirali kao ekipa, moraju između sebe ovladati komunikativnim vještinama, razviti povjerenje, prijateljstvo, odgovorno ponašanje prena sebi i drugima, razviti osjećaj solidarnosti, tolerancije i osnažiti duh zajedništva. Natjecanja na svim razinama provode se na način da prema utvrđenom planu i satnici ekipe prolaze sve pozicije. Na pozicijama iz provjere znanja o Međunarodnom pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Hrvatskom Crvenom križu, međunarodnom humanitarnom pravu i ljudskim pravima, provode se pisane provjere znanja u trajanju od 6 minuta sa 6 teorijskh zadataka, a na pozicijama iz provjere znanja i vještina u pružanju prve pomoći provodi se pisana, ali i praktična provjera znanja i vještina u pružanju prve pomoći osobama (manekenima) s realistično prikazanim ozljedama zadobivenim u simuliranim situacijama nesretnih slučajeva. Sve ovo pokazuje zahtjevnost koju moraju proći svi članovi ekipe.

Ekipa Gimnazije Vukovar nastupala je u sastavu: Sara Bošnjak, učenica 3C razreda prirodoslovno-matematičkog usmjerenja – vođa ekipe, Luka Prce, učenik 3B razreda jezičnog usmjerenja, Katarina Jovakarić, učenica 1A razreda općeg usmjerenja, Josipa Pravdić, učenica 3C razreda prirodoslovno-matematičkog usmjerenja i Anđela Budimir, učenica 3B razreda jezičnog usmjerenja predvođeni mentoricom, profesoricom, Sanjom Pavlović Šijanović.
Podršku u radu, isustva i znanja, sa ekipom su kontinuirano i nesebično dijelile učenice Paula Rambousek i Tea Buršić, koje su pripremale teorijske zadatke i praktične vježbe za ovogodišnju ekipu.

Zajedničkim radom, vježbom, učenjem i odricanjem, ekipa vukovarskih gimnazijalaca, zasluženo je osvojila prvo mjesto u kategoriji mladeži i osigurala plasman na međužupanijsko natjecanje.

Osposobljavanje učenika za pružanje prve pomoći već je tradicionalna djelatnost koju Gimnazija Vukovar provodi s ciljem pripremanja što većeg broja učenika za pružanje prve pomoći u neželjenim situacijama ozljeda i bolesti u svakodnevnom životu kao i u slučaju katastrofa. Radimo to već 18 godina jer želimo potaknuti učenike na odgovorno ponašanje u cilju sprječavanja nastanka nesreća i ozljeda, doprinijeti sigurnosti zajednice i osnažiti pojedince i cijele zajednice za lakše prevladavanje štetnih posljedica nesreća i bolesti. Do sada smo ostvarili zapažene rezultate na gradskim i međužupanijskim natjecanjima, ali najveća nam je nagrada to što su kroz našu aktivnost brojni učenici dobili potrebna znanja i neophodne vještine koje će moći implementirati za vlastito dobro i dobrobit cjelokupnog društva te što smo kod mladih uspjeli razviti osjećaje humanosti, tolerancije, suosjećanja i odgovornosti za sebe i zajednicu, a upravo ti osjećaji potiču ih na aktivno organiziranje i sudjelovanje u akcijama humanitarnog kataktera.
Ponosni smo na entuzijazam i želju naših učenika na humanitarno djelovanje i ne zaboravljamo poruku "Biti dobar je plemenito. Učiti druge da budu dobri je još plemenitije."