Pobjedom na Arduino Day Community Challenge-u 2019. održanom u Milanu, vukovarski gimnazijalci impresionirali cijeli svijet svojim Arduino projektom Pametni grad - Vukovar.

Arduino Day globalni je događaj kojim se u cijelom svijetu obilježava "rođendan" Arduina, organiziraju ga entuzijasti i udruge koje se bave ovom tehnologijom diljem svijeta. Prilika je to za globalno povezivanje entuzijasta, ljubitelja open source platforme i kreatora Arduino projekata, koji svojim rješenjima, izvedbama i kreativnošću potiču i pomiču granice inovatorstva u obrazovanju i cjelokupnom društvu.
Da Hrvatska u tom području ne zaostaje, pokazali su i učenici 3.c razreda prirodoslovno-matematičkog usmjerenja Gimnazije Vukovar: Matija Hardi, Ivan Kolar, Marko Macura i Matko Gašparić, vođeni svojim profesorima mentorima Davorom Šijanovićem i Sanjom Pavlović Šijanović, odnjevši pobjedu na ovom prestižnom događanju.

Manifestacija je izravno organizirana od strane Arduino tima i održana je u Milanu u Milano Luiss Hub u suradnji s kampom Manifattura Milano u Italiji, 16. ožujka, uključivši više od 100 zemalja sa 650 projektnih aktivnosti.
Centralno događanje svakako je Winners of the Arduino Day Community Challenge, na kojem se proglašavaju i nagrađuju najbolji projekti u zajednici koji mogu imati trajni učinak na globalni svijet i globalna događanja. Odabire se sedam pobjedničkih projekata po jedan u svakoj od sljedećih kategorija: društvene inovacije, obrazovanje, kućna automatizacija, okoliš i prostor, robotika, audio i vizualne umjetnosti i mala proizvodnja i start up – ovi.

Naš projekt Pametni grad – Vukovar: Our view of smart living, prijavili smo u kategoriji Obrazovanje, želeći pokazati kako mislimo i djelujemo ne samo lokalno, već i globalno te kako škola nije samo učionička nastava već je i škola za život koja svoje učenike priprema za cjeloživotno učenje koje se nameće kao nužni preduvjet uspješnog djelovanja u budućem društvu znanja kako bi svojim učenicima osigurala dobru startnu poziciju za ravnopravno pozicioniranje u utrci za globalno tržište rada.
Dva dana prije početka održavanja manifestacije, uručen nam je poziv i obavijest: „We are very pleased to say your project „Vukovar - Our view of smart living" has been selected by a panel of experts as the winner of the EDUCATION category in the Arduino Day Community Challenge". Iznenađenju i uzbuđenju nije bilo kraja!

Na žalost, realnost brzo pokuca na vrata, što je značilo da financijskih sredstava za odlazak u Milano nemamo te smo morali brzo prionuti izradi 1 minutnog video zapisa kojim ćemo putem live streaminga (prijenosa uživo) predstaviti naš projekt, a koji će potom biti emitiran putem Arduino početne stranice, YouTubea i Facebooka. Video kojim smo predstavili naš projekt možete pogledati na poveznici: https://youtu.be/5H9-zwCDQ9E

Ponosni smo na to što je naš projekt prepoznat i kao takav proglašen najboljim u kategoriji Obrazovanje. Načelo "misli globalno, djeluj lokalno" postaje sve važnije u doba globalizacije a zahvaljujući dosezima IKT-a uspostavlja se i održava dinamička kultura dijaloga, razmjena znanja i iskustava, stječu poznanstva, otvaraju poslovne prilike a sve sa ciljem stvaranja uvjeta za poboljšanje kvalitete života za sve dionike zajednice. Vjerujemo da će naš projekt, prepoznat u svijetu, „oživjeti" i u našem gradu.

Iza našeg uspjeha stoji dugo vrijeme pripreme, edukacije i ustrajnosti.
Naše osnaživanje nije se dogodilo preko noći, sve je započelo 2016. godine, uključivanjem u CARNet -ov pilot projekt e - Škole u kojem smo stjecali i izmjenjivali znanja i iskustva prvenstveno mi nastavnici, a koja smo potom primjenjivali u radu sa svojim učenicima. Zadovoljstvo naših učenika nakon uspješno implementiranih novih metoda i strategija poučavanja, samo je potvrdilo naša razmišljanja i odluku da moramo intenzivno raditi na STEM području u segmentu razvoja programerskih vještina ali i u segmentima razvoja kreativnosti, kolaboracije i inovativnosti kod učenika svih dobnih skupina.
Sljedeći korak bio je uključivanje u projekt Croatian Makers, Instituta za Razvoj i Inovativnost Mladih – IRIM koji je pokrenuo crowdfunding kampanju STEM revolucija za masovno uvođenje BBC micro:bit tehnologije u hrvatske škole. Početkom veljače 2017. otvorili su natječaj za uključenje svih osnovnih i srednjih škola, udruga, knjižnica i drugih ustanova koje rade s djecom i to sa ciljem da svim ustanovama koje se uključe besplatno doniraju BBC micro:bitove. Primjenom micro:bitova u nastavi i izvannastavnim aktivnostima stvarali smo nove projekte, izmjenjivali ideje, znanja i iskustva a sve sa ciljem podizanja razine digitalne zrelosti naših učenika i naše škole.
Potom je 2018. godine, uslijedio i novi Kurikulum nastavnoga predmeta informatika za osnovne i srednje škole koji nalaže da se težište obrazovnog procesa u predmetu Informatika treba bazirati na rješavanju problema i programiranju kojim bi se poticalo razvijanje računalnog načina razmišljanja koje omogućuje razumijevanje, analizu i rješavanje problema odabirom odgovarajućih strategija, algoritama i programskih rješenja, koje će se u konačnici prenositi u svakodnevni život, i poput „vjetra u leđa" donijeli smo odluku o pisanju i prijavljivanju projekta na donacijski natječaj Hrvatskog Telekoma Generacija Next. U kategoriji Digitalne inovacije uz IoT, uvjete natječaja je zadovoljilo 40 projekta, među kojima je i naš projekt. Projektom smo osigurali 6 edukacijskih Arduino IoT kompleta, mobilni bežični router za spajanje projekata na Internet SIM karticom i 3.000, 00 kn za potrebe projekta.
Izradili smo maketu pametnoga grada pod nazivom: „Vukovar – Our view of smart living" u kojoj prezentiramo stvarni izgled Vukovara s novom šetnicom uz rijeku Dunav. Glavni dio makete je Županijska ulica u Vukovaru koja vodi prema Osijeku a sama maketa sadrži pametnu rasvjetu, pametni parking, pametne semafore i solarni tragač. Izrada makete pametnoga grada Vukovara vođena je idejom: „OUR SOLUTION TO LESS POLLUTION". U sklopu donacijskog programa Generacija Next organiziran je natječaj za razvoj ideje Pametnog grada, u kojem je sudjelovalo 38 ustanova/udruga sa čak 51 projektnom idejom. Ocjenjivačko povjerenstvo u sastavu Dora Medved i Sanja Carević iz Hrvatskog Telekoma te Paolo Zenzerović i Vlado Lendvaj iz IRIM-proglasio je naš rad najboljim u srednjoškolskoj kategoriji! (Naš rad: https://www.youtube.com/watch?v=DSEPYueky1s )

I tako, korak po korak, osnažili smo se i upustili u novu pustolovinu pod nazivom Arduino Day Community Challenge. Pobjedom u kategoriji Djeca i obrazovanje, šaljemo poruku da tehnologija i dobra ideja ne poznaju granice! Iako smo mali grad i mala škola, svojim trudom, entuzijazmom i radom pokazali smo da smo spremni za velike stvari!

Iznimno smo ponosni na uspjeh naših učenika koji su cijelom svijetu dostojno prezentirali Republiku Hrvatsku i grad na Dunavu.