Nakon pandemijske pauze od dvije godine, u subotu 4. ožujka u Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića u Vukovaru, održano je 24. Gradsko natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa. Ekipa vukovarske gimnazije natjecala se u kategoriji Mladi, u sastavu: Ana Marija Bikić (2.C), Tena Hideg (2.C), Ivana Nikolić (1.A), Eva Šota (2.C) i Lara Šijanović (3.C), uz podršku članice ekipe Mirjam Dejanović (2.C) i mentorstvo profesorice Sanje Pavlović Šijanović. Za izvrstan organizacijski dio odgovornost su preuzeli djelatnici Gradskog društva Crveni križ Vukovar pod vodstvom ravnatelja Vlatka Glavaša.

Natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa usmjereno je mladima i kao takvo okuplja i priprema učenike osnovnih i srednjih škola za humanitarno djelovanje u zajednici, razvijanje osjećaja solidarnosti i formiranje stavova o potrebi odgovornog ponašanja prema sebi i drugima. Radi se o timskom natjecanju, pri čemu tim broji 5 učenika koji da bi funkcionirali kao tim moraju između sebe ovladati komunikativnim vještinama, razviti povjerenje, prijateljstvo, odgovorno ponašanje prema sebi i drugima, razviti osjećaj solidarnosti, tolerancije i osnažiti timski duh.

Vukovarske su gimnazijalke pokazale zavidnu razinu znanja u poznavanju Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Hrvatskog Crvenog križa, međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava kao i visoku razinu vještina pružanja prve pomoći na praktičnim radilištima sa unaprijed pripremljenim scenarijima i realistično prikazanim ozljedama.

Za pokazano znanje i vještine osvojile su prvo mjesto i pehar i plasirale se na međužupanijsku razinu natjecanja.

Svi su sudionici natjecanja u suradničkoj i prijateljskoj atmosferi pokazali da natjecanje nije svrha sebi samom već da su stečena znanja i vještine trajni zalog koji će moći koristiti za vlastito dobro i dobrobit cjelokupnog društva istovremeno šireći osjećaje humanosti, tolerancije, suosjećanja i odgovornosti za sebe i zajednicu.