{gallery}2016/05/17/01{/gallery}Mjesecima su se učenici pripremali za ovaj dan, svakodnevno istraživali o Dunavu od izvora do ušća, o Straussu, valceru i načinu života u vrijeme kada je valcer komponiran, a krajnji cilj je bio ples. Svojim prezentacijama uključili su se učenici naše škole od 1. do 4. razreda sa svojim učiteljima, te pokazali kako je za plesni pokret potrebna samo dobra volja. Glazba je danima odjekivala iz svih učionica, s radošću se uvježbavala koreografija za ovaj veliki događaj, Svjetski dan plesa, koji se u našoj školi obilježava od 2012. godine.
Ples je odličan izbor tjelesne aktivnosti za sve dobne skupine, koji prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke, te se tako širom svijeta slavi od 29. travnja 1982. godine u čast Jeana Georgesa Norerra, začetnika modernog baleta i plesnog reformatora. U Republici Hrvatskoj se obilježava od 1999. godine.
Kao uvod današnjega slavlja u školi smo prikazali Power point prezentacije i plakate o valceru, njegovu kompozitoru, modi u to doba, kao i o Dunavu od izvora do ušća.
Najljepše i najsvečanije je bilo u Sportskoj dvorani vidjeti sretna dječja lica kako plešu, ali i sretne roditelje, bake i učitelje sa ponekom suzom u oku. Bilo je svečano i dirljivo, jer ples je zabava, veselje i ljekovita snaga dostupna svima. Lijepo je bilo vidjeti i naše goste, Vukovarske iskrice, koje su svojim valcerom uljepšale ovu našu svečanost, kao i raspjevane učenike 5. i 6. u suradnji s Udrugom Nijemaca i Austrijanaca iz Vukovara.
Nakon zajedničkog plesa svi su pozvani na ples uz glazbu „Na lijepom plavom Dunavu“. Pozivu su se oduševljeno odazvali, jer ples pozitivno utječe na ljude. Možemo plesati uz sve ritmove i tako širiti ljubav, radost, mir i prijateljstvo.
Nije bilo lako završiti ovaj program, te smo na kraju našem voljenom gradu na dar, za njegov rođendan, otpjevali pjesmu „O, divni moj, Vukovaru ti“.