U subotu, 29.10.2011. u Pastoralnom centru sv. Bono u Vukovaru, održan je 4. tradicionalni koncert Udruge Nijemaca i Austrijanaca iz Vukovara, pod nazivom JESEN U GLAZBI, koji je ujedno i koncert povodom 15. godina osnivanja i rada zbora DREI ROSEN AUS VUKOVAR. Koncertu je uz brojne vjerne članove Udruge i građana Vukovara, prisustvovala i pročelnica za društvene djelatnosti, prof. Dragica Holoker Radumilo. Proslavu je svojim dolaskom uveličao i gospodin Vladimir Han, glavni urednik časopisa „Njemačka riječ" kao i predsjednik Zajednice Nijemaca u Hrvatskoj iz Zagreba, dr. Ivo Rittig.

Prvi koncert održan je 2008. godine na istom mjestu, kao rezultat velikog entuzijazma voditelja zbora DREI ROSEN AUS VUKOVAR, gospodina Zorana Cikovca, uz svesrdnu pomoć predsjednice Udruge, gospođe Dare Mayer, s namjerom da se promoviraju kultura i običaji svih nacionalnih manjina na ovim prostorima ali ne izostavljajući kulturu i običaje hrvatskog naroda, također.

Ovogodišnji koncert je jedan mali iskorak u odnosu na prethodne, jer je cjelovečernji program bio posvećen isključivo njemačko-austrijskoj nacionalnoj manjini.

Nakon uvodnog pozdravnog govora predsjednice Udruge, gospođe Dare Mayer, kao i izvršne direktorice Njemačke zajednice - Zemaljske udruge podunavskih Švaba u Hrvatskoj, gospođe Renate Trischler, koncert je otvorila Udruga Nijemaca i Austrijanaca iz Vukovara, kao domaćin i izvela nekoliko skladbi pod vodstvom profesorice Dubravke Lemac .

Potom je nastupio zbor Zajednice Nijemaca u Hrvatskoj iz Zagreba (GEMEINSCHAFT DER DEUTSCHEN IN KROATIEN –ZAGREB). Pod vodstvom dirigentice, Melinde Emich-Ovčarić izveli su nekoliko poznatih skladbi njemačkih autora kao i tradicionalni Voljeni Vukovar Ace Škrinjara, sa solistom, poznatim pjevačem amaterom iz Vukovara, Jakobom Šimunovićem. Iznenađujuće ugodan i neobično senzibilan bio je i nastup soliste Ferenc Kovacsa uz pratnju zbora, sa skladbom Vukovar u noći. Gospodin Ferenc Kovacs također je nekadašnji Vukovarac.

Zbor je osnovan u Zajednici Nijemaca u Hrvatskoj – Zagreb, početkom listopada 1996. godine pod ravnanjem prof. Miloša Laloševića i dobiva naziv Drei Rosen aus Vukovar u čast mnogih članova koji su bili prognanici iz Vukovara. U listopadu 2003. povratkom Vukovaraca na skupštini Zajednice Nijemaca odlučeno je da novi naziv zbora bude Deutscher Sängerchor „Zagreb". Voditelj i dirigent zbora je Melinda Emich Ovčarić a zbor broji 30 članova i djeluje neprekidno 15 godina. Svake godine zbor održi 10-tak samostalnih koncerata diljem Hrvatske i u inozemstvu. Na repertoaru ima 150 skladbi hrvatskih i njemačkih autora, također sudjeluje na raznim manifestacijama i smotrama. Dobitnik je mnogih pohvala i diploma.

Recitatorska grupa „Edelweiss" iz iste udruge izvela nam je kraći recital „VUKOVARU!". To je pjesma koju je napisala prof. Nada Rapp 2002. kada je zajedno s KUD-om INA (čiji je bila član sve do njenog postojanja 2009.) posjetila Vukovar. Tada su u tek djelomično obnovljenom dvorcu Eltz imali izložbu likovne grupe i mali glazbeno-pjesnički program, a njihov je zbor pjevao u crkvi. Tada je prvi puta pročitana pjesma prof. Nade Rapp, posvećenu Vukovaru a sada smo je imali priliku čuti ponovo. Recitatori su bili: Ercegović Igor, Nižić Miro, Rapp Nada (ujedno i stručna voditeljica) i Šoštar Marina.

Vrlo zanimljiv program, izvela nam je i Plesna udruga „Stari fijaker" iz Đakova, formalno osnovana 13. kolovoza ove godine, međutim ova plesna skupina aktivno djeluje još od rujna 2008.godine. U tri godine djelovanja pod vodstvom plesnog koreografa Stjepana Krbavca, sadašnjeg predsjednika udruge, članovi su imali preko 40 nastupa diljem Hrvatske, počevši od Đakova, Osijeka, Nove Gradiške, Solina i dalje. Udruga djeluje u suradnji sa puhačkim orkestrom DVD-a Đakovo i DVD-a Retfala, koji udrugu prate na gotovo svim nastupima. Njegujući starogradske plesove Plesna udruga „Stari fijaker" pokušava održati tradiciju gradskih plesova ali i dati modernom svijetu dašak kulture 19. stoljeća.

Koncert je po prvi puta dobio i međunarodni karakter, jer su u posjet došli i članovi Udruge Nijemaca i pjevačkog zbora „Liederkranz" iz Mađarske, iz malog sela Lanycsok, 4km udaljenog od Mohača. Udrugu predvodi predsjednica gospođa Ilona Schwarzopf. Zbor broji dvadesetak članova. Predstavili su se sa nekoliko poznatih tradicionalnih pjesama Dunavskih Švaba pjevajući ih uz harmoniku, odjeveni u karakterističnu švapsku nošnju. Njihovo gostovanje bio je uzvratni posjet Vukovaru, koji je uslijedio nakon prošlotjednog nastupa zbora Drei rosen – Vukovar u Lanycsoku.

Završni dio pripao je Udruzi Nijemaca i Austrijanaca iz Vukovara, domaćinu koncerta, koja je pod vodstvom dirigenta Zorana Cikovca izvela još tri njemačke kompozicije. Svojim veselim i lepršavim ritmom pjesme su navele publiku da pljeskom u ritmu glazbe naznače i kraj još jednog uspješnog koncerta.

Realizaciju cijelog projekta, kao i prethodnih godina omogućio je svojom velikom nesebičnošću gvardijan Gordan Propadalo ustupivši Udruzi besplatno koncertnu dvoranu sv. Bono.

Ovom prilikom treba se sjetiti bivšeg saborskog zastupnika, gospodina Nikole Maka, koji je odlikovan Križem za zasluge 1.stupnja reda za zasluge SR Njemačke za osobite zasluge i dugogodišnje istaknuto djelovanje u očuvanju kulture , tradicije i njemačkog jezika u Hrvatskoj. Ovaj koncert kao i niz drugih dokaz su da njegov trud nije bio uzaludan.

Potrebno je također pohvaliti i mladog moderatora, studenta Ivora Mayera koji je, iako početnik, neobično dobro i opušteno vodio cjelovečernji program na hrvatskom i njemačkom jeziku.

Poslije programa razmijenjeni su pokloni i uručene su zahvalnice gostima. Na brodu, na Dunavu, uz zvuke domaćih pjesama nastavilo se druženje uz prigodan domjenak.

{gallery}vijesti/2011-11-02/01{/gallery}