{gallery}2015/01/26/05{/gallery}U organizaciji maraton kluba Hrvatski sokol –Osijek 25. siječnja u 8,00 sati iz Vukovara je od Križa za slobodnu Hrvatsku na ušću Vuke u Dunav startao štafetni maraton dug 328 km pod nazivom „100% za Hrvatsku". Želja organizatora je dati potporu hrvatskim braniteljima prosvjednicima u Savskoj 66. Sudionici maratona od Vukovara do Zagreba su hrvatski branitelji i članovi obitelji hrvatskih branitelja, a planiraju stići na cilj u ponedjeljak oko 12,00 sati.

- S obzirom da je Vukovar simbol stradanja za vrijeme Domovinskog rata, mi smo često ovdje na memorijalnim utrkama, tako da smo Vukovar izabrali za polazište utrke potpore - rekao je predsjednik Maraton kluba Hrvatski sokol – Osijek Damir Černić.
Maratonce su ispratili gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, koji su na taj način izrazili svoju potporu maratoncima, ali i hrvatskim braniteljima koji već gotovo 100 dana prosvjeduju pred resornim ministarstvom u Zagrebu.
- Maraton je potpora braniteljima prosvjednicima, ali i svima onima koji misle da su vrijednosti Domovinskog rata dovedene u pitanje lošim odnosom hrvatske Vlade, koji je prisutan već duži niz godina. Dobro je poznato kako smo i mi u Vukovaru svjedočili nasrtanju na sve te vrijednosti - poručio je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.
Kada se govori o rješavanju pitanja hrvatskih branitelja koji i dalje prosvjeduju pred Ministarstvom branitelja u Zagrebu, gradonačelnik Ivan Penava je rekao: - S ljudima je trebalo sjesti i razgovarati. Radi se o prihvaćanju i uvažavanju vrijednosti, jednom pristupu koji će odisati osjećajem za ono što su ti ljudi dali. Oni ne žele blagodati i privilegije, već da ono za što su mnogi dali i živote da to vrijedi, da se to cijeni i da se do tih vrijednosti drži .

Izvor fotografija: Hrvatski radio Vukovar