U okviru programa obilježavanja Dana Grada Vukovara, u Gradskoj knjižnici Vukovar postavljena je Izložba odabranih izdanja Matice hrvatske, a povodom njezine 170. obljetnice. Osim izdanja Matice hrvatske, može se vidjeti i knjige objavljene u nakladi vukovarskog Ogranka Matice hrvatske, kao i najstarija Matična knjiga sačuvana u fondu Knjižnice „Prirodni zemljopis Hrvatske" iz 1878. godine. Izložene odabrane stare knjige objavljene do 1944. godine, svjedoci su toga vremena i čitateljskog ukusa, dok nakladničku aktivnost nakon Drugog svjetskog rata predstavljaju brojni prijevodi klasičnih djela te kapitalna kolekcija „Pet stoljeća hrvatske književnosti".

Simbolično je prikazano i preko pedeset nakladničkih kolekcija i nizova, kao i izdanja Ogranaka Matice hrvatske u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini te časopisa „Kolo", „Hrvatska revija" i „Vijenac".

Izložbu najvećim dijelom čini knjižni fond Gradske knjižnice Vukovar, dok su izdanja koja su nam nedostajala, a koja upotpunjuju ovu priču o Matici, posuđena iz Gradskog muzeja Vukovar te Franjevačkog samostana u Vukovaru. Osim toga, Matica hrvatska iz Zagreba darovala je dio knjiga Gradskoj knjižnici Vukovar, a povodom ove izložbe i svoje 170. obljetnice.

Izložbu su svečano predstavili Dražen Živić, predsjednik OMH Vukovar, Vlatka Surma Szabo, ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar, Stjepan Sučić, potpredsjednik MH te Danijela Stanković, zamjenica gradonačelnika koja je izložbu ujedno i otvorila. Učenici Glazbene škole Dragutina Tadijanovića dodatno su uljepšali svečanost otvorenja izložbe s nekoliko glazbenih točaka.

Potvrda koliko je izložba značajna je i poziv sa radija Herceg – bosna iz Mostara i pola satni intervju o značaju te izložbe u smislu očuvanja kulturne baštine i poznavanje njene vrijednosti. Ovom prilikom pozivamo učenike osnovnih i srednjih škola da obiđu i upoznaju ovu izložbu jer tek kada upoznaju blago kulturne baštine onda će znati cijeniti i očuvati je za naše slijedeće generacije.

Izložba će biti postavljena do 7. svibnja 2012. godine.

Više na našoj web stranici : www.gkvu.hr

{gallery}2012/05/03/01{/gallery}