Vukovarsko šetalište J.J. Strossmayera je u subotu 19. svibnja 2012. bilo mjesto okupljanja velikog broja ljubitelja knjige i ljudi dobra srca. Prvi sajam knjiga u Vukovaru LIKEBOOK, osmišljen i proveden u organizaciji Gradske knjižnice Vukovar, Hrvatskog radija Vukovar i Vukovarskih novina te pod pokroviteljstvom Grada Vukovara, a sudeći po komentarima sudionika, više nego uspješno je proveden.

Sajamski LikeBook dan svakom je namjerniku, ali i slučajnom prolazniku imao puno toga za ponuditi. Između više od 5.000 naslova nakladničkih kuća iz cijele Hrvatske: Miš, Profil, Školska knjiga, Alfa, Timarex, Naklada Ljevak, Algoritam, Znanje, V.B.Z., Škorpion, Matica hrvatska, Mozaik knjiga, Naša djeca, kao i među ponudom antikvarijata Ezop iz Osijeka i Gradskog muzeja Vukovar djeca i odrasli mogli su pronaći ponešto za sebe.

Prvi LikeBook imao je i posebnu podršku Ministarstva kulture, što je svojim dolaskom potvrdio i pomoćnik ministrice kulture, gospodin Vladimir Stojsavljević. Prigodnim riječima povodom otvorenja LikeBooka, gospodin Stojsavljević istaknuo je kako „nema veće avanture od čitanja knjige jer knjiga sadrži prošlost, sadašnjost i budućnost i čitanjem doznajemo tko smo uistinu". Vukovarski je gradonačelnik, gospodin Željko Sabo, u svojem obraćanju izrazio i želju da ova „hvalevrijedna akcija" postane tradicionalna manifestacija, a prema dojmovima onih koji su se u subotu 19. svibnja zatekli u Vukovaru, sigurno nije jedini koji to želi.

Svečano otvorenje LikeBooka, svojim su dolaskom uveličale i brojne osobe iz javnog i kulturnog života našeg grada, ali i okolice: zamjenik gradonačelnika Đakova i saborski zastupnik Ivica Mandić, vukovarski zamjenici gradonačelnika i pročelnici, zatim Ivana Šojat-Kuči, Alenka Mirković-Nađ, Julijana Adamović, Jadranka Domazet, Himzo Nuhanović, Milica Zebec, Robert Šimleša kao i članovi Slavonia benda te asisteti u nastavi zajedno s roditeljima i djecom, korisnicima toga projekta. Svi naši dragi gosti također su se uključili i u humanitarnu akciju LikeBooka. Naime, posebno mjesto, u samom srcu LikeBooka, imao je humanitarni štand na kojemu su se našla brojna izdanja vukovarskih autora i nakladnika, kao i veliki broj darovanih knjiga prije spomenutih izdavača te Hrvatskog matematičkog društva. Pod geslom „Cijena svake knjige je 20,00 kn, ali i koja kuna više kao dobro djelo se piše..." cijelog sajamskog dana na ovom, najposjećenijem štandu, prikupljana su sredstva za fond „Asistenti u nastavi".

U okviru sajma knjiga LikeBook, u Gradskoj knjižnici Vukovar upriličen je i radni sastanak na kojem su osim gradonačelnika Vukovara i pomoćnika ministrice kulture, gospodina Stojsavljevića, nazočile i ravnateljice gradskih ustanova u kulturi, Vlatka Surma Szabo, Ruža Marić i Ivanka Miličić te predstavnici udruga i nevladinih organizacija „PRONI" Centar za socijalno podučavanje, Mirovna grupa mladih „Dunav", Europski dom Vukovar, Vukovarski institut za mirovna istraživanja i obrazovanje te Kulturno – informativni centar Borovo naselje. Ovom prigodom gospodina Stojsavljevića nazočni su upoznali s projektima iz područja kulture koji su u trenutnoj fazi realizacije, kao i s vizijom budućeg kulturnog života grada Vukovara i okolice.

Najveseliji dio LikeBooka ipak je bio razigrani kutak Gradske knjižnice Vukovar, u kojem su se djeca mogla igrati, crtati, izrađivati origami, slušati priče, čitati slikovnice, pomalo i plesati i uživati u oslikavanju lica, a sve to zahvaljujući djelatnicama Gradske knjižnice Vukovar kao i članicama Udruge odgajatelja Terina.

LikeBook slikom i riječju trajno su zabilježili Osječka i Vinkovačka televizija te Glas Slavonije.

Zahvaljujemo svima koji su kupnjom na našem humanitarnom štandu kao i na bilo koji drugi način pomogli da se LikeBook - 1. sajam knjiga u Vukovaru uspješno provede.

Tijekom LikeBooka skitali smo se i pitali Vas želite li da vukovarski sajam knjiga bude opet ... premda se nadamo da je odgovor ... već vidljiv na slikama !

Više na www.gkvu.hr

Photo- Gradska knjižnica Vukovar/Grad Vukovar

{gallery}2012/05/21/03{/gallery}