U Gradskoj knjižnici Vukovar postavljena je izložba „Atomsko bombardiranje Hirošime i Nagasakija" udruženja „Gradonačelnici za mir".

Izložbu je otvorio gradonačelnik Vukovara Željko Sabo, koji je od 2009. godine i sam član spomenutog Udruženja. Gradonačelnik se prihvatio zadaće da održava životnu sredinu koja građanima omogućuje da sigurno i kulturno žive, te da pridonosi postizanju trajna mira u svijetu. Gradonačelnik je ovom prigodom istaknuo kako se povodom stradanja Vukovara u Domovinskom ratu 18. studenoga u Japanu služi misa zadušnica za vukovarske žrtve i molitva za mir. Gradonačelnika i njegove suradnike primila je i pozdravila ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar, Vlatka Surma Szabo.

Udruženje Gradonačelnici za mir – Mayors for Peace osnovano je 1982. godine i trenutno prema podacima iz svibnja 2012. okuplja 5.238 gradonačelnika diljem svijeta i to iz 153 grada i regije.

Cilj je ovoga udruženja borba protiv uporabe atomskog oružja kao i pomoć u razvoju svijesti o opasnostima i posljedicama nuklearnog načina ratovanja. Izložbu čine posteri na engleskom jeziku koji prikazuju posljedice atomskog bombardiranja Hirošime i Nagasakija i to na ljudsko stanovništvo, stambene objekte i okoliš.

U izložbi je prikazana i vizija budućnosti gradova Hirošime i Nagasakija u 2020. godini, a svi zainteresirani mogu pogledati izložbu u razdoblju od 1. do 9. kolovoza 2012. u Gradskoj knjižnici Vukovar.

{gallery}2012/08/07/01{/gallery}