{gallery}2016/02/26/06{/gallery} Hrvatska radiotelevizija predala je Gradskoj knjižnici Vukovar donaciju od gotovo 800 knjiga koje su tijekom posljednjih mjesec dana zajednički prikupljali zaposlenici Hrvatske radiotelevizije te članica Programskoga vijeća HRT-a i dugogodišnja urednica na Hrvatskoj radioteleviziji Neda Ritz.

Donaciju je uime Hrvatske radiotelevizije uručio glavni ravnatelj Goran Radman, koji je istaknuo kako je cijelu akciju prikupljanja potaknula Neda Ritz kad je odlučila darovati veći dio vlastitoga knjižnog fonda te na taj način potaknula i ostale na HRT-u da učine isto.

„Ovo je godina u kojoj obilježavamo 90. godišnjicu postojanja Hrvatskoga radija i 60. godišnjicu postojanja Hrvatske televizije te smo u toj jubilarnoj godini odlučili pozvati zaposlenike da se pridruže hvalevrijednoj akciji koju je pokrenula članica Programskoga vijeća HRT-a Neda Ritz. Raduje nas što je prikupljeno više stotina knjiga te što će ih i neki novi čitatelji moći pročitati", rekao je glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman.

Uime Gradske knjižnice Vukovar na donaciji je zahvalila ravnateljica Vlatka Surma Szabo. „U našemu fondu imamo oko 120 000 knjiga te približno 3 500 korisnika koje na različite načine nastojimo potaknuti na dolazak u knjižnicu. Za sve polaznike prvih razreda imamo akciju besplatnoga učlanjenja zahvaljujući kojoj se svake godine upisuje sve više djece, a za umirovljenike i djecu školske dobi različite informatičke radionice i knjižne susrete. Vjerujemo da će zahvaljujući ovoj donaciji knjižnica dobiti i nove korisnike", rekla je Vlatka Surma Szabo.

Gradska knjižnica u Vukovaru tijekom Domovinskoga rata ostala je bez približno 40 posto knjižnoga fonda. Obnovljena je i ponovno radi od 2001. godine, a među najvećim su problemima trenutačno potreba obnove postojećega prostora te nedostatak prostora za knjižnu građu.