{gallery}2016/06/14/08{/gallery}Ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić se tijekom radnog posjeta Vukovaru sastala s gradonačelnikom Ivanom Penavom te njegovim suradnicima. Tim povodom održan je sastanak na kojem se raspravljalo o aktualnim temama i problemima vezanim za grad Vukovar, a razgovaralo se i o Centru za rehabilitaciju – podrška djeci s poteškoćama u razvoju.

Ministrica Juretić se posebno osvrnula na temu masovnog iseljavanja stanovništVa Slavonije pa tako i grada Vukovara te dodala kako je plan obići sve ustanove koje su u sustavu socijalne skrbi kao i određena područja županije i grada u cilju pobližeg upoznavanja s problematikom.

„Cilj socijalnih reformi je pomoći onima kojima je najpotrebnije. U Hrvatskoj imamo preko 70 različitih naknada od kojih dio isplaćuju lokalne i regionalne uprave, a velik dio je na državnoj razini. Želimo uvesti red u sustav isplaćivanja naknada te kriterije kako bi ih dobivali oni kojima su najpotrebnije“, objasnila je Bernardica Juretić.

Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava upoznao je ministricu s aktivnostima koje grad čini kako bi se poboljšala socijalna slika sugrađana te izrazio zadovoljstvo posjetom dodajući kako sam čin posjete daje na značenju jer se grad Vukovar svakodnevno suoćava s nizom problema kada je u pitanju socijalno stanje građana.

„Grad Vukovar godišnje izdvaja 11 milijuna kuna za pomoć građanima kad je riječ o socijalnim pitanjima. Radi se o pučkoj kuhinji, socijalnoj samoposluzi, pomoći u obrazovanju kao što su isplate stipendija, subvencionirani prijevoz studenata te u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta Grad Vukovar subvencionira besplatan prijevoz učenika srednjih škola. Pomažemo udrugama, organizacijama, socijalno ugroženim osobama i mnogim drugima“, naglasio je gradonačelnik Penava, dodavši kako Grad izdvaja čak 10% proračunskih sredstava za socijalnu skrb zbog čega je uvršten u sam vrh liste hrvatskih gradova kada je riječ o pružanju socijalne pomoći.
Cilj ove posjete je upoznati ministarstvo s aktualnim problemima te pronaći zajedničko riješenje u korist onih kojima je pomoć potrebna.

U sklopu posjete Vukovaru ministrica Bernardica Juretić je u pratnji gradonačelnika grada Vukovara Ivana Penave posjetila i socijalnu samoposlugu „Duga“ te Udrugu roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Vukovarski leptirići“.


Ministrica je Vukovarskim leptirićima darovala 50.000 kuna te je istaknula kako je u planu reforma sustava socijalne skrbi, koja će Udruzi Vukovarski leptirići omogućiti da dobije status pružatelja usluge kako bi država mogla kontinuirano financirati njihov rad.