{gallery}2016/06/18/01{/gallery} U sklopu obilježavanja 25 godišnjice osnutka 4. bojne vukovarske 3. gardijske brigade i Specijalne jedinice policije Policijske uprave Vinkovci „Krpelj", gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava odao je počast poginulim hrvatskim braniteljima polaganjem vijenca i paljenjem svijeće na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Podno spomen obilježja na memorijalnom groblju polaganjem vijenaca počast poginulim pripadnicima te dvije proslavljene postrojbe odali su u ime predsjednice Republike Hrvatske savjetnik za branitelje Ante Deur i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, u ime predsjednika Hrvatskog sabora izaslanik Stevo Culej te tehnički ministar branitelja Tomo Medved. Počast su odali i predstavnici ratnih jedinica Specijalne policije, grada Vukovara i Vukovarsko - srijemske županije, udruga proisteklih iz Domovinskog rata te obitelji poginulih i nestalih branitelja.

„Vrijednosti na kojima počiva naša domovina treba putem ovakvih obljetnica i drugih doganja iz dana u dan ponavljati pogotovo u današnje vrijeme kada stvari ne stoje dobro u državi, a i nakon nemilih događanja na utakmicama gdje se manifestira sve ono za što se branitelji nisu borili", rekao je gradonačelnik Ivan Penava.

„Odajemo počast, priznanje i zahvalnost pripadnicima 4. bojne vukovarske 3. gardijske brigade i Specijalne jedinice policije Policijske uprave Vinkovci, svim poginulim i ubijenim braniteljima ali i zahvalnost preživjelima", rekao je tehnički ministar branitelja Tomo Medved.

Stevo Culej izaslanik Hrvatskog sabora i ratni dozapovjednik postrojbe „Krpelj" rekao je kako je ova jedinica prošla ratišta od Vukovara do Dubrovnika. U tim akcijama poginulo je 22 pripadnika. Ratni put postrojbe počinje u Borovu Selu te se nastavlja u Jankovcima, Bogdanovcima, Medačkom depu, Dubrovniku, Oluji...

„Ova postrojba je osnovana 15. lipnja 1991. godine. U početku je brojala 165, a kasnije je bilo 306 pripadnika. U bitkama za grad Vukovar poginulo je 87 pripadnika. Prvi zapovjednika je bio Stipan Radaš, a nakon njega Ivica Arbanas koji je do dolaska Mile Dedakovića i Branka Borkovića bio glavni zapovjednik obrane Vukovara", rekao je Pero Perić predsjednik udruge 4. bojne vukovarske 3. gardijske brigade.

Počast obilježavanja godišnjice osnutka 4. bojne vukovarske 3. gardijske brigade održan je pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Kolinde Grabar - Kitarović i supokroviteljstvom Vukovarsko - srijemske županije i Grada Vukovara.