{gallery}2016/08/03/01{/gallery} Povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja konferenciju za medije u gradskoj vijećnici Grada Vukovara održali su zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Marijan Pavliček, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ana Živanović, Zdenko Pejak, Zlatko Menges i Predrag Mišić.

Zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Marijan Pavliček je rekao kako se želi povezati gradove Knin i Vukovar koji su simboli Domovinskog rata, Vukovar zbog svoje tragedije, a Knin kao vrhunac pobjede u Domovinskom ratu tijekom vojnoredarstvene akcije Oluja.

-  Ovaj blagdan potrebno je proslaviti i u Kninu i u Vukovaru. Program počinje u 06.30 i 211 sekundi što označava broj poginulih branitelja u vojno-redarstvenoj akciji Oluja. Letom za slobodu kada će nakon himne i posvete golubova biti pušteno 1000 golubova pismonoša prema Kninu, gradu u kojem se i ove godine odvija središnja svečanost proslave Dana pobjede, a iz Knina, Crikvenice i Istre uzlijeću golubovi prema kontinentalnoj Hrvatskoj ujedinjujući je u proslavi i pobjedi – rekao je Pavliček.

Program se nastavlja u 8 sati u centru grada, kroz kojeg će od Bećarskog križa proći svečana povorka Puhačkog orkestra uz Mažoretkinje Grada Vukovara sa zastavom Grada Vukovara.

U 9 na Memorijalnom groblju Hrvatskih branitelja biti će polaganje vijenaca za sve poginule i nestale hrvatske branitelje. Vijence će položiti predstavnici Vukovarsko - srijemske županije, Grada Vukovara, Savjet branitelja, predstavnici braniteljskih udruga i policija.

- Program se nastavlja u 10 sati kod vukovarskog vodotornja gdje će nakon himne i prigodnog sadržaja biti pušteno 211 golubova crvene, bijele i plave boje točno u 10:15 jer je tada bila podignuta zastava u Kninu te će istovremeno sa zvonika crkve sv. Filipa i Jakova zazvoniti crkvena zvona. Bijelog vukovarskog goluba, autohtonog i jedinstvenog, napravljenog po uzoru na vučedolsku golubicu, koji će iz Grada Vukovara prenijeti poruku mira, pustit će unuk hrvatskog branitelja Dorian Josić, 12-godišnji dječak, učenik 6. razreda osnovne škole. Nakon bijelog goluba biti će pušteno 211 golubova – rekao je Pavliček.

Zdenko Pejak zahvalio se medijima na načinu na koji se prošle godine izvijestilo o golubovima koji su poletjeli iz Vukovara i dodao: - pokrovitelj svih događanja s golubovima je Vukovarsko – srijemska županija. 5. kolovoza će više od 2000 golubova poletjeti iz Knina. Jako nam je drago da su se priključili golubari iz Sarajeva, a iz Hrvatske su se priključili golubari iz Crikvenice i cijele Istre. Golubovi će ovime prenijeti poruku mira i zajedništva te povezati Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu – rekao je Pejak.

Od 10:30 do 13:30 sati traje natjecanje u pripremanju fiša u Adici s 20-ak natjecatelja. Kuha se i nekoliko dodatnih kotlića za naše sugrađane koji će biti podijeljeni u 13.30.

Sveta misa slijedi u 11 sati u crkvi sv. Filipa i Jakova.

Od 11 do 15 sati u Adici će biti prezentacija vozila i opreme MORH-a, vatrogasaca i policije. Očekuje se dolazak tenka i transportera te ostalog naoružanja. Izložbu će cijelo vrijeme pratiti zvukovi TS Allegro.

- U 12 sati pred ulazom u Park šumu Adica očekuje nas otkrivanje skulpture Isusa Krista, izrađene od 100-godišnjeg slavonskog hrasta, koji je pretrpio ranjavanje u Domovinskom ratu, a sada će svim prolaznicima prenijeti poruku mira, ljubavi, požrtvovnosti i tolerancije, da se tragični događaji rata više nikada ne ponove. Skulpturu je izradila Kiparska kolonija iz Ernestinova. U hrast/skulpturu je otisnut citat iz Biblije: „Radije ću stajati uz Boga i biti osuđen od svijeta nego stajati uz svijet i biti osuđen od Boga. Skulptura će biti predstavljena i posvećena od strane gvardijana crkve sv. Filipa i Jakova u Vukovaru Ivice Jagodića.“ – rekao je idejni začetnik ove skulpture hrvatski branitelj Predrag Mišić Peđa.         

Otkrivanje skulpture će biti popraćeno prigodnim vokalnim izvedbama članova crkvenog pjevačkog zbora i tamburaškog sastava Allegro.

 

Izvor: www.hrv.hr