{gallery}2016/08/14/02{/gallery} Vukovarac Damir Martin svoj je dom morao napustiti u trećoj godini života, a danas služi na ponos svom rodnom gradu, kao i cijeloj Hrvatskoj.

Osvajač srebrne Olimpijske medalje Damir Martin rođen je u Vukovaru 14. srpnja 1988. godine, no svoj je dom morao napustiti ratne 1991. kao trogodišnjak. Danas živi u Zagrebu gdje je s 11 godina počeo trenirati veslanje.

„Rođen sam u Vukovaru gdje sam proveo dio djetinjstva, ali zbog ratnih prilika i situacije u zemlji preselili smo se u Zagreb koji mi je pružio prilike za razvoj karijere. No uvijek se rado vratim u Vukovar i pamtim odakle dolazim. To me motivira i na mom sportskom borilištu," rekao je Damir na prijemu kod gradonačelnika Ivana Penave u rujnu prošle godine.

Danas Damir ima još jednu priču: „Ni sam još nisam svjestan šta se dogodilo, ali znam da imam srebro oko vrata. Toliko sam sretan i ponosan da mi je srce puno. Krenuo sam na svoj put tiho i hrabro, sigurno i samouvjereno sa jednim ciljem, da ostavim svoj trag. I danas sam ga ostavio zajedno sa zadnjim atomom snage.", rekao je Damir Martin nakon osvajanja srebrnog odličja.

Damir je u cilj ušao s identičnim rezultatom 6:41.34 kao i Novozelanđanin Mahe Drysdale, ali je novozelandski predstavnik uzeo zlato. Foto finišem se utvrdilo da je njegov čamac ipak prvi prošao kroz cilj te se stoga može reći da parola srebro zlatnog sjaja za našeg Damira zaista ima smisla.

„Veslanje je vukovarska tradicija što govori i činjenica da je Hrvatski veslački klub Vukovar osnovan još daleke 1912. godine, a u njemu se djelovali, veslali i ostvarivali rezultate i Damirov djed te roditelji. Tim su putem krenuli i Damir i njegov stariji brat. Damira sam upoznao kao dječaka na Jarunu još tih prognaničkih godina, ali nisam ni mogao pretpostaviti da će ostvariti ovakve rezultate. Drago mi je što vidim da je izrastao u vrhunskog mladog čovjeka te će uvijek imati našu podršku. Ponosni smo na svaki rezultat koji ostvari," rekao je gradonačelnik Penava zahvalivši Damiru što na ovakav način prezentira naš grad u cijelome svijetu.

„Ovo je moje zagrijavanje, a najbolje tek slijedi", poručio je Damir

Naklonimo se i čestitajmo Vukovarcu Damiru Martinu, srebrnom na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru!