{gallery}2016/08/30/04{/gallery} Polaganjem vijenaca podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata u Vukovara započelo je obilježavanje Međunarodnog dana nestalih osoba, a molitvu je za sve poginule i nestale izmolio gvardijan i župnik župe svetih Filipa i Jakova fra Ivica Jagodić, nakon čega je u crkvi cv. Filipa i Jakova služena sveta misa.

Ministar branitelja Tomo Medved rekao je tom prilikom kako Hrvatska još traga za 1990 nestalih osoba iz Domovinskoga rata. Istakao je i kako Hrvatska nije zadovoljna odnosom Srbije, kao države, jer niti dvadeset godina nakon Domovinskoga rata ne daje dovoljan doprinos kako bi se pronašla tijela nestalih osoba.

U spomen nestalima u Domovinskom ratu u Vukovaru je danas otkriven spomenik koji je idejno rješenje vukovarskog branitelja Dubravka Dujića Dunje koji je izgrađen u obliku svijeće s koje kaplje vosak i u tlu se pretvara u kocke koje asociraju na šahovnicu. Na vrhu svijeće, koja je visine 230 centimetara, gori vječni plamen, kao i uspomena na poginule i nestale branitelje i civile iz Domovinskog rata.

Spomen obilježje otkrili su dijete nestalog hrvatskog branitelja, otac nestalog hrvatskog branitelja, majka nestalog hrvatskog branitelja, supruga nestalog hrvatskog branitelja. Članovi Udruge „Vukovarske majke" potom su položile aranžman u spomen na sve nestale branitelje i civile, a nazočni su počast odali polaganjem ruža.

Obitelji poginulih i nestalih su zadovoljni da je u Vukovaru postavljeno prvo u Hrvatskoj spomen obilježje gdje mogu svojim najmilijima zapaliti svijeću te su na tome zahvalili gradonačelniku grada Vukovara Ivanu Penavi što se odazvao njihovoj inicijativi.

„Nestale osobe su najteže breme iz Domovinskog rata. Što god učinite, vrlo rado učinite, ali ste također svjesni i da ništa od toga nije dovoljno jer je takav gubitak nemoguće nadomjestiti", rekao je Penava dodavši kako je iznimno ponosan što je nakon ovoliko godina prvi spomenik nestalim osobama u Domovinskom ratu podignut upravo u Vukovaru.

Govoreći o procesu traženja nestalih osoba predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih obitelji Ljiljana Alvir kaže kako 25 godina nakon što su osobe počele nestajati, hrvatska traga za prevelikim brojem žrtava. „Zadnjih godina gotovo da nema promjena u tom procesu. Godišnje se naprave 2-3 identifikacije pri čemu novih grobnica nema", kazala je Alvir. Rekla je i kako su obitelji nestalih svjesne da pitanje nestalih nikada neće biti u cijelosti riješeno ali i da oni unatoč tome ne gube nadu, jer one starije na životu drži upravo traženje i čekanje. Oni se nadaju i vjeruju da će doći taj jedan svijetli trenutak kada će biti uslišani svi apeli i molitve.

Nakon otkrivanja spomenika na Trgu Republike Hrvatske upriličen je prigodni program kojeg su himnom Republike Hrvatske otvorili Vukovarski golubići.

Događajima vezanim za obilježavanje Međunarodnog dana nestalih osoba u Vukovaru nazočio je izaslanik PRH Ante Deur, ministar branitelja i izaslanik Vlade RH Tomo Medved, gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava te mnogi dužnosnici u Vladi RH ali i Udruge proistekle iz Domovinskog rata.