{gallery}2016/08/31/03{/gallery}Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava i predstojnik Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar dodijelili su 17 stanova korisnicima koji su potpisali Ugovore o najmu te su im time uručeni ključevi stanova u državnom vlasništvu.

U Vukovaru je započeo program dodjele stanova za 2016. godinu tijekom kojeg će u prvoj fazi biti dodijeljeno 78 stanova, a do kraja tekuće godine ta brojka narasti će na 120 do 130 stanova.

Osim ove aktivnosti, Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje krenuo je s adaptacijom stanova, pa je tako obnovljeno 80 stanova što je izuzetan pomak za grad Vukovar.

„Pospješujemo brzinu i stvaramo preduvjete da se lista prvenstva skrati za više od 150%. Moram istaknuti da osim samih stanova koje danas dodjeljujemo, veseli me upravo to da su ovi ljudi uspjeli dočekati trenutak svoga stambenoga zbrinjavanja, pa tako danas ključeve dodjeljujemo mladoj obitelji koja se iz Irske vratila živjeti u svoj grad, što u vrijeme kada mladi odlaze diljem Europe za Vukovar ima veliki značaj", rekao je predstojnik Nikola Mažar.

Osim mladih povratnika iz Irske, između ostalih, stanovi su dodijeljeni jednoj šesteročlanoj obitelji hrvatskog branitelja koja je za isti potpisala darovnicu, samohranoj majci, mladim obiteljima s djecom te osobama treće životne dobi.

„Zahvaljujući Gradu Vukovaru i Državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje možemo zadržati mlade obitelji u gradu Vukovaru usprkos svim poteškoćama na koje nailazimo", istaknuo je Mažar.

Lista prvenstva za stambeno zbrinjavanje u gradu Vukovaru davanjem u najam stana ili obiteljske kuće u državnom vlasništvu je iz godine u godinu sve veća, a trenutno iznosi oko 1100 zahtjeva. Ove godine predstojnik Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje donio je i novu Uredbu te način bodovanja kojim će se pokušati ispraviti nepravda pri dodjeljivanju stanova te u što kraćem roku smanjiti listu čekanja.

Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava rekao je kako se najveći broj stanova u državnom vlasništvu nalazi u gradu Vukovaru te je stoga i zainteresiranost za rješavanje stambenog pitanja najveća, a samim time što predstojnik Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje dolazi iz Vukovara te jako dobro poznaje i razumije problematiku ovoga grada, nesumnjivo je da će rješavanje tog pitanja biti efikasnije nego što je bilo do sada.

Stambeni fond grada Vukovara trenutno iznosi oko 2.500 stanova od kojih se neki trebaju adaptirati.