{gallery}2016/10/08/01{/gallery} Povodom obilježavanja Dana neovisnosti Republike Hrvatske, 8. listopada delegacija Grada Vukovara na čelu s gradonačelnikom Ivanom Penavom položila je vijenac i upalila svijeću na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru.

U pratnji gradonačelnika Penave vijenac su položili zamjenici gradonačelnika i članovi Savjeta za branitelje, a molitvu je predvodio fra Zlatko Špehar, župnik župe hrvatske katoličke misije u Saltzburgu.

Vijenac je položilo i izaslanstvo Policijske uprave vukovarsko-srijemske predvođeno načelnikom Mirom Bradićem, a učinili su to i članovi Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata grada Vukovara na čelu s predsjednikom Franjom Šoljićem.

Odluka o raskidu državno-pravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ usvojena je u jeku agresije na Hrvatsku tijekom jeseni 1991. i jedna je od najvažnijih odluka Hrvatskog sabora u procesu stjecanja samostalnosti i neovisnosti te se stoga, od 2001. godine 8. listopada obilježava kao Dan neovisnosti Republike Hrvatske