{gallery}2016/10/17/05{/gallery} Prigodnim programom „Heroj Trpinjske ceste" u organizaciji Grada Vukovara i Savjeta za branitelje na Trpinjskoj cesti kod spomen-biste general-bojnika Blage Zadre obilježena je 25. godišnjica pogibije jednog od najvećih heroja obrane gradske četvrti Borovo naselje.

Blago Zadro (1944.-1991.) rodio se u BiH, a kao desetogodišnjak s obitelji se doselio u vukovarsku četvrt Borovo naselje, gdje je završio školu i zaposlio se u "Borovu". U agresiji na Vukovar postao je zapovjednik obrane Borova naselja, a na Trpinjskoj cesti, koju su tada zvali "grobljem tenkova", pod njegovim vodstvom zaustavljena je oklopna sila JNA. Život je izgubio 16. listopada 1991. godine na prvoj crti obrane, a posmrtno mu je dodijeljen čin general bojnika.

Izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur, u prigodnom govoru tijekom komemorativnog skupa, poručio je kako je Blago Zadro, osim što je bio veliki domoljub, bio i veliki čovjek koji je na ponos svojoj obitelji, prijateljima i suborcima.

Ministar branitelja Tomo Medved pozvao je okupljene da budućnost grade na idealima za koje je Blago dao život te da zatome podjele u društvu.

Izaslanik mandatara Vlade RH, Andreja Plenkovića Zvonko Milas podsjetio je kako je životni moto Blage Zadre bila ljubav prema obitelji i domovini Hrvatskoj. „Neka danas, 25 godina od njegove smrti ljubav bude poruka i svima nama, neka naš život bude život prijatelja, ljudi koje vole jedni druge i koji jedni drugima pomažu, jer jedino takav život ima smisla", rekao je Milas.

Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava istaknuo je kako je legendarni zapovjednik Borova naselja Blago Zadro, kao i svi vukovarski velikani velika utjeha. „Divovi poput Blage Zadre vam ne daju odstupiti i predati se pred bilo kojim problemom koji se pred vas postavi", naglasio je Penava i dodao kako je upravo to najveća ostavština general-bojnika Blage Zadre.

Predsjednik Savjeta za branitelje Grada Vukovara Tomislav Josić rekao je kako je za njega kraj obrane Vukovara u Domovinskom ratu započeo danom pogibije Blage Zadre. „Okupili smo se ovdje kako bi se prisjetili našeg jedinog generala i istinskog heroja Domovinskoga rata. Sve je bilo dobro dok je Blago bio živ", rekao je Josić te dodao „Moramo se sjećati naših branitelja, boriti se za istinu, jer da nije bilo njih ne bi bilo ni današnje Hrvatske".

Tijekom komemorativnog skupa načelnik Općine Grude Ljubo Grizelj predao je javno priznanje Počasni građanin općine Grude Katici Zadro, supruzi Blage Zadro i Robertu Zadri, posthumno – sinu Katice i Blage Zadro nakon čega su se sudionici programa zaputili na mjesto pogibije Blage Zadre gdje su podno spomen-obilježja u Kupskoj ulici upalili 25. svijeća u znak 25. godišnjice pogibije.