{gallery}2016/10/17/08{/gallery} U sklopu studijskog putovanja u širem području istočne Slavonije polaznici Ratne škole „Ban Josip Jelačić" posjetili su Grad Vukovar, a tom prilikom ih je u Gradskoj vijećnici ugostio zamjenik gradonačelnika grada Vukovara Marijan Pavliček.

Ratna škola „Ban Josip Jelačić" najviša je razina vojno-civilne izobrazbe u Oružanim snagama Republike Hrvatske u kojoj se školuju i osposobljavaju visoki časnici i državni dužnosnici iz Republike Hrvatske i inozemstva za sudjelovanje u procesu donošenja strategijskih odluka u području obrambenih i sigurnosnih poslova na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

XIX. naraštaj Ratne škole ima 15 polaznika, a pored visokih časnika iz Ministarstva obrane RH i Oružanih snaga RH, sudjeluju i visoki časnici iz Republike Makedonije i Republike Bosne i Hercegovine, kao i jedna djelatnica iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH i djelatnik iz Ministarstva unutarnjih poslova RH.

Načelnik Ratne škole „Ban Josip Jelačić", brigadir Krešimir Trstenjak rekao je kako je cilj i svrha ove posjete da se polaznici Ratne škole upoznaju s poviješću, kako daljom, tako i bližom, stoga su kroz 3 dana boravka u Slavoniji posjetili i Vukovar te tako nazočili obilježavanju 25. godišnjice pogibije general-bojnika Blage Zadre, a obišli su i memorijalna mjesta u gradu Vukovaru.

Trstenjak je pojasnio kako je Ratna škola „Ban Josip Jelačić" osnovana 1998. godine odlukom prvog predsjednika RH, dr. Franje Tuđmana sa zadaćom da se obrazuju i školuju časnici koji će dostojno predstavljati Oružane snage Republike Hrvatske.

„Drago mi je što nas je danas posjetio XIX. naraštaj Ratne škole „Ban Josip Jelačić" koji će se upoznati s činjeničnim stanjem u Vukovaru, što sam im kroz priču i pokušao dočarati", rekao je zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček te dodao kako je u vidu buduće suradnje s Ratnom školom, načelniku Trstenjaku predložio održavanje predavanja učenicima završnih razreda srednjih škola u gradu Vukovaru kako bi ih se upoznalo s mogućnostima izobrazbe ovakve vrste jer veliki interes od strane učenika sigurno postoji.