{gallery}2016/10/19/01{/gallery} Predsjednik Gradskog vijeća Grada Vukovara Igor Gavrić nazočio je proslavi Dana općine Škabrnja i blagdanu svetog Luke.

Tim povodom položeni su vijenci i zapaljene svijeće na spomen obilježju pored Centralnog križa na mjesnom groblju Svetog Luke u spomen na poginule branitelje i ostale žrtve stradale u Domovinskom ratu.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Gavrić je nazočne pozdravio u ime prijateljskog Grada Vukovara. „Škabrnja i Vukovar dijele istu sudbinu iz 1991. godine. I Škabrnja i Vukovar još uvijek traže svoje nestale, a to su neizbrisive rane koje su i dalje vidljive. Stoga se nadamo kako će nova Vlada Republike Hrvatske imati sluha za Škabrnju i Vukovar te da će se kapitalnim projektima koji bi razvili gospodarstvo i zadržali mlade u ovim ranjivim sredinama, odužiti za ono što smo Hrvatskoj dali 1991. godine", naglasio je Gavrić.

Grad Vukovar je s Općinom Škabrnja potpisao povelju prijateljstva 2015. godine, na tragu dugogodišnjih čvrstih veza, kako iz vremena Domovinskog rata, tako i iz novije povijesti.

18. studenog 1991. godine, pobunjeno srpsko stanovništvo, uz pomoć snaga JNA počinilo je stravičan zločin nad stanovništvom općine Škabrnja, koji je imao za posljedicu 86 ubijenih Hrvata, 26 branitelja i 58 civila.