{gallery}2016/10/24/04{/gallery} U organizaciji Udruge dragovoljaca HOS-a Grada Zagreba, održan je 15. Memorijalni ultramaraton Zagreb-Vukovar „Putevi dragovoljaca HOS-a i bojovnika Domovinskog rata" koji je završio u Vukovaru, kod spomen obilježja Ovčara gdje su trkače na cilju dočekali predsjednik Gradskog vijeća Grada Vukovara Igor Gavrić i predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Andrija Mikulić.

Na cilju ultramaratona dugog 344,1 km, koji ima najdužu i najzahtjevniju stazu u ovom dijelu Europe, uručene su nagrade i pehari, a pobjednik 15. Memorijalnog ultramaratona Zagreb-Vukovar je slovenac Lojze Premužić.

Na putu prema Vukovaru, dragovoljci prolaze pokraj mnogobrojnih bojišta te se na svim dionicama polažu vijenci i pale svijeće u spomen na hrvatske bojnike koji su dali svoje živote za slobodu Domovine.

„Vi ste oni koji nakon 25 godina, na ovaj način, govorite i pronosite istinu o Domovinskom ratu i zato vam hvala", rekao je sudionicima ultramaratona predsjednik Saveza udruga dragovoljaca HOS-a Borislav Barišić poručivši im da su istinski heroji. Pozvao ih je da dođu i iduće godine i svojim sudjelovanjem u ultramaratonu posvjedoče o Domovinskom ratu.

Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Andrija Mikulić rekao je kako je za njega svaki maratonac pobjednik bez obzira na rezultat jer pronosi istinu o Domovinskom ratu.

„Nikada, ali baš nikada se ne smije zaboraviti Domovinski rat jer su to temelji naše države „, poručio je Mikulić naglasivši kako se Vukovaru treba odužiti cijela Hrvatska.

Udruga dragovljaca HOS-a grada Zagreba predsjedniku Gradskog vijeća Grada Vukovara Igoru Gavriću predala je ček na 5000 kuna za realizaciju projekta vukovarskog Vodotornja.

„Iznimno cijenimo ovu gestu i s radošću smo dočekali ultramaratonce kojima će Grad Vukovar uvijek biti potpora jer se kroz njih uvijek podsjećamo na sve brojne dragovoljce koji su 1991. godine pohitali u obranu Vukovara i na tome ćemo im uvijek biti zahvalni", rekao je Gavrić.

Sudionici maratona položili su vijenac i zapalili svijeću podno spomen obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari.