{gallery}2016/10/25/03{/gallery} Uoči 25. obljetnice Dana sjećanja na žrtvu Vukovara gradonačelnik Ivan Penava održao je konferenciju za novinare na kojoj se osvrnuo na stanje u gradu, s posebnim naglaskom na gospodarsku situaciju.

Unatoč pretrpljenoj šteti, Vukovar ima sve objektivne predispozicije za gospodarski razvoj – prirodne resurse, geografski položaj koji omogućuje dobru razmjenu roba i usluga te ljude koji žele raditi. Gradonačelnik je istaknuo kako je, bez obzira na to, sve veći broj Vukovaraca po drugi put prisiljen napustiti svoje domove, zbog duboke ekonomske krize na ovim područjima koja je nastala za vrijeme rata i još uvijek joj se ne nazire kraj.

„Grad je još uvijek prepoznat gotovo isključivo zbog svog doprinosa Domovinskom ratu, a Vukovar i Vukovarci žele se okrenuti budućnosti", naglasio je Ivan Penava te podsjetio kako je predratni Vukovar bio jedan od industrijski najrazvijenijih gradova bivše Jugoslavije, dok je danas broj zaposlenih, u odnosu na zadnju godinu prije rata, smanjen za 68 posto. Prosječan BDP po glavi stanovnika u Vukovaru 1991. iznosio 9.300, a u Hrvatskoj 8.155 američkih dolara, dok je u 2015. godini taj omjer iznosio 11.044 naspram 4.488 dolara u korist države.

“Imamo gotovo 52 posto niži BDP nego prije 25 godina, a Hrvatska je otišla više od 35 posto prema gore. Uz procijenjeni realni rast od dva posto godišnje, da je sve bilo normalno, Vukovar je danas trebao biti na 12.500 USD, no zbog poznatih okolnosti i stradavanja, ali i pristupa svih vlada prema Vukovaru, o tome možemo samo sanjati. Još 1990. godine Vukovar je imao više od 28.000 zaposlenih, a prema zadnjem popisu stanovništva, Vukovar danas nema ni toliko stanovnika", upozorio je gradonačelnik  na goruće probleme.

„Grad čine ljudi, a ljudi prirodno traže okruženje gdje mogu osigurati dostojanstven život za sebe i svoje obitelji, stoga Vukovar mora biti grad poduzetničkih inicijativa. Svi se sjete Grada Heroja jedan dan u godini, ali mi živimo ovdje svih 365 dana", dodao je vukovarski gradonačelnik te apelirao na novu Vladu Republike Hrvatske i na nadležna ministarstva da pomognu u privlačenju velikih investicija te da se zajedničkim snagama radi na uklanjanju prepreka ulaganjima i otvaranju radnih mjesta u Vukovaru.

Uspostavljanjem Vukovarske gospodarske zone s riješenom infrastrukturom, Grad Vukovar na čelu s gradonačelnikom Ivanom Penavom osigurao je preduvjete za dolazak investicija, a već 14 poduzeća tu je smjestilo svoja postrojenja te zapošljavaju više od stotinu ljudi. U ovom trenutku 10 investicijskih projekata su u završnoj fazi provedbe, a jedan od njih i daleko najveći dosad, otvorio bi radna mjesta za više stotina Vukovaraca.

“Grad Vukovar je učinio  sve što je u njegovoj moći, kao lokalne samouprave da privuče investitore”, ustvrdila je pročelnica UO za opće poslove i ured gradonačelnika Sanja Tokić, rekavši kako su učinjeni iznimni napori da bi investitori došli u Vukovar i otvorili nova radna mjesta.

„Očekujemo da će nova Vlada imati sluha za stvarne potrebe i probleme Vukovara i Vukovaraca, a koji su prije egzistencijalne, nego političke prirode. Nadam se da će odgovorni u državi potrebe Vukovara prepoznati kao interes čitave Hrvatske", zaključio je Penava.