{gallery}2016/12/20/05{/gallery} Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava primio je predsjednika Hrvatskog atletskog saveza Ivana Veštića sa suradnicima povodom održavanja radnog sastanka na temu izgradnje atletske staze u Vukovaru.

HAS kao suinicijator izgradnje atletske staze, zajedno s Gradom Vukovarom prezentirao je dosadašnje aktivnosti i konkretne učinke koji su do sada poduzeti. Predsjednik HAS-a Veštić izvijestio je gradonačelnika Vukovara Ivana Penavu kako je Fondacija IAS-a na čelu s Pierrom Weissom donijela odluku o izgradnji atletske staze u Vukovaru te osigurala 60.000 USD, a istovremeno se i Svjetska atletska federacija na čelu s predsjednikom IAAF-a Lordom Sebastianom Coeom usuglasila s izgradnjom iste te potpomogla projekt s 100.000 USD.

Ovime nisu završene aktivnosti saveza glede osiguranja sredstava za izgradnju staze, što znači da će se i druge svjetske i europske institucije nastojati uključiti u projekt, prvenstveno Međunarodni olimpijski odbor i njegov fond solidarnosti na čelu s Sergejem Bubkom koji se zalaže da se u realizaciju izgradnje atletske staze u Vukovaru uključi i MOO. Sve međunarodne sportske institucije su s pijetetom i poštovanjem prihvatile zamolbu HAS-a za pomoć pri izgradnji atletske staze.

Grad Vukovar će izvršiti sve pripremne radnje za postavljanje atletske staze, a HAS će osigurati sredstva potrebna za izgradnju, projektiranje i opremanje atletskog borilišta.

Za daljnje prikupljanje potrebnih sredstava HAS će otvoriti poseban žiroračun za ovu potrebu te će se fizičke i pravne osobe moći uključiti u realizaciju ovog projekta financijskim sredstvima, a za ožujak 2017. godine predviđeno je održavanje donatorske večere u organizaciji HAS-a.

Operativne radnje započet će poslije u siječnju 2017. godine izradom potrebne projektne dokumentacije, a nakon toga će započeti pripremni radovi. Rok izgradnje je jesen 2017. godine kada će se stadion svečano otvori službenim nastupom Hrvatske kadetske atletske reprezentacije.

U Odbor za provedbu svih radnji, HAS je delegirao Ivana Veštića, predsjednika HAS-a, Damira Ludviga, člana izvršnog odbora HAS-a, Ivicu Bubića, bivšeg atletičara i člana Skupštine HAS-a te bojnika HV-a u mirovini te Maria Zorka, glavnog urednika Sportskih novosti, a u Grad Vukovar će zastupati gradonačelnik Ivan Penava s najbližim suradnicima.

"Sretan sam i ponosan da mi, hrvatski atletski djelatnici možemo dati doprinos da se u Vukovaru građanima, djeci i atletičarima iz Vukovara izgradi jedan reprezentativni sportski objekt te očekujem pomoć hrvatskih gospodarskih subjekata, prijatelja i građana. Nadam se da se to ne dovodi u sumnju kada je riječ o Vukovaru, pogotovo kada nam je sportski svijet izašao u susret i na koji način je pristupio ovom projektu. Unaprijed sam zahvalan svima koji će se priključiti realizaciji ovog projekta. To je naš mali doprinos u odnosu na ono što je Vukovar sa svojim građanima dao ovoj državi", zaključio je predsjednik HAS-a Veštić.

Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava izrazio je veliku zahvalnost i zadovoljstvo ovom posjetom. „Iznimno sam zadovoljan što će nakon 2 godine pregovora ideja uroditi plodom. Lijepa vijest je došla od Međunarodnog atletskog saveza koji se na prijedlog gospodina Veštića uključio u ovaj naš projekt izgradnje atletske staze u Vukovaru", rekao je Penava te zaključio kako će se gradski stadion konačno sanirati, a izgradnjom atletske staze Vukovar će dobiti novi sportski sadržaj od iznimne vrijednosti za grad i njegove građane. „Ovo je jedan urbani sadržaj koji će građanima biti dostupan te se zahvaljujem HAS-u što osjeća Vukovar i skupa s nama iz Vukovara odašilje ovako lijepu priču", kazao je gradonačelnik Ivan Penava.