Povodom obilježavanja 25. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, a ujedno i 21. godišnjice završetka mandata UNTAES-a i procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja., izaslanstvo Grada Vukovara na čelu s gradonačelnikom Ivanom Penavom, saborska zastupnica Marijanom Balić i gradski vijećnici polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata odali su počast svima koji su svoj život dali u obrani Republike Hrvatske.

Gradonačelnik Penava tom je prilikom rekao kako je prije 25 godina u ovo vrijeme međunarodna zajednica priznala Republiku Hrvatsku čime je postalo jasno da tadašnja velikosrpska politika provodi agresiju na suverenu i samostalnu državu.

„Taj povijesni čin i višestoljetni san hrvatskoga naroda ostvaren zahvaljujući hrvatskim braniteljima od Vukovara do Dubrovnika, prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu i mnogim drugim domoljubima koji su se borili i žrtvovali za Hrvatsku. U nastavku Domovinskog rata Hrvatska je pobjedonosnim bitkama dovela i do procesa mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja, izlaska na cijelu hrvatsku granicu, pa tako i do povratka u naš Vukovar", rekao je Penava te dodao kako tim povodom odajemo dužnu počast žrtvama Vukovara u Domovinskom ratu bez čijih života ne bi bilo niti današnje Hrvatske.

„Prigoda je prisjetiti se i s kakvom je ljubavlju i u kakvom je zajedništvu stvarana samostalna, suverena i međunarodno priznata Republika Hrvatska i zazivam da istim žarom nastavimo dalje u stvaranju puno bolje Hrvatske", zaključio je gradonačelnik Vukovara.

Vijenac su položili i predstavnici udurga proisteklih iz Domovinkog rata grada Vukovara na čelu s predsjednikom KUPDR Franjom Šoljićem, a molitvu na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata predvodio je župnik Župe sv. Filipa i Jakova i gvardijan Franjevačkog samostana u Vukovaru fra Ivica Jagodić