Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava obišao je prostorije KUD-a Sloga u kojima je došlo do puknuća radijatora uslijed kvara na sistemu centralnog grijanja i prestanka rada pumpe za vodu zbog izrazito niskih temperatura u prostorijama.

Predsjednica društva Bojana Patković rekla je kako su se gradonačelniku obratili iz razloga što ne posjeduju sredstva za sanaciju štete koja po sadašnjim procjenama iznosi do 25.000 kuna. „Trenutno smo se prilagodili situaciji, ono što je hitno odrađujemo u alternativnim prostorima i surađujemo s organizacijama koje će nam ustupiti svoje prostorije dok se šteta ne sanira", rekla je Patković.

Tako se gradonačelnik na licu mjesta upoznao s nastalom situacijom te ponudi pomoć Grada Vukovara. „Stalo nam je da društvo ima uvjete koji su primjereni radu te ćemo stoga u dogovoru s predsjednicom KUD-a Sloga Bojanom Patković i članovi iznaći najbolje rješenje za sanaciju nastale štete", rekao je gradonačelnik Penava te naglasio vrijednost koje Kulturno-umjetničko društvo Sloga ima za grad Vukovar. „KUD Sloga je društvo s izuzetno dugom tradicijom koja promiče Vukovar u Hrvatskoj i inozemstvu, bogatstvom kulturne baštine, narodnih plesova i pjesama, narodnih nošnji što čini kulturu našega grada i pripadnika srpske nacionalne manjine. Upravo iz tog razloga smo odmah reagirali i odlučili pružiti pomoć", istaknuo je Penava.

Grad Vukovar redovno prati KUD Sloga te rad društva podupire s 130.000 kuna godišnje iz Proračuna Grada Vukovara. Pored toga u 2015. godini isplaćeno je 13.000,00 kuna za sudjelovanje na međunarodnom festivalu folklora „Ohridski biser" gdje je nastupila dječja folklorna grupa, 4.871,50 kuna za sanaciju urušavanja nosivog zida u prostorijama KUD-a te 19.765,00 kuna za sanaciju krovišta zgrade u prostoru gdje se spremaju nošnje, a na tom tragu će im i u ovoj situaciji izaći u susret.

Pri Kulturno-umjetničkom društvu Sloga djeluje dječja grupa, tamburaški orkestar i etno radionica, s ukupno 87 aktivnih članova, a planovi za ovu godinu su mnogi programi u Hrvatskoj i izvan nje.