Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava nazočio je devetom Balu Mađara koji se već od 2008. godine tradicionalno održava u Vukovaru. Balu su prisustvovali i glavni konzul Mađarske sa sjedištem u Osijeku Antonio De Blasio te saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine u Hrvatskome saboru Robert Janković.


Predsjednica udruge Mađara grada Vukovara Rozalija Jakumetović istaknula je kako je Udruga iznimno ponosna na ovu tradicionalnu manifestaciju. „Iako sam početak organizacije Bala Mađara nije bio lagan brojnost sudionika i nazočnost iznimno visokih uzvanika potvrda su kako je ova manifestacija zaista zaživjela i pronašla svoj put do tradicije. Nastojali smo ovaj bal urediti po uzoru na stare balove s austrougarskih dvorova pa se tako i kod nas otvara svečanim plesom pod nazivom Palotaš, a nakon toga nastavljamo sa druženjem do ranih jutarnjih sati uz čak dva orkestra. Osim glazbe i plesa, organizirali smo i tombolu za sve goste koji mogu uživati u tradicionalnim mađarskim jelima počevši s predjelom koje se sastoji od kruha i masti," objasnila je Rozalija Jakumetović izražavajući zadovoljstvo što iz godine u godinu dolazi sve više sudionika, Mađara iz Vukovara i okolice, širom Slavonije, pa čak iz Njemačke, Austrije i naravno Mađarske. „Ove godine ovu svečanost uveličavaju i plesači iz Budimpešte, što nam je posebno drago," dodala je gospođa Jakumetović


„Vukovar je oduvijek bio multikulturalni grad te je jedan od zadataka gradske uprave omogućiti svim njegovim nacionalnim manjinama da se osjećaju dobro i zadovoljno jer jedino zajedničkim snagama možemo graditi budućnost našega grada. Sa zadovoljstvom mogu istaknuti kako je Udruga Mađara grada Vukovara jedna od najaktivnijih udruga te svoju nacionalnu manjinu uvijek prezentiraju u najsvjetlijem tonu," rekao je Penava o ovoj tradicionalnoj manifestaciji najavljujući tako nastavak dugogodišnje plodne suradnje s Udrugom Mađara.