Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović sastao se s predstavnicima Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije te im je prezentirao prijedlog Ministarstva za uspostavu sustava gospodarenja otpadom na području dviju županija.
Na sastanku su sudjelovali župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Željko Kraljičak, gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava, pročelnik Odjela za komunalne djelatnosti i prostorno uređenje Grada Đakova Damir Burilo, pročelnica Upravnog odjela za urbanizam i graditeljstvo, komunalno-stambeno gospodarstvo, promet, zaštitu okoliša i mjesnu samoupravu Grada Osijeka Ljiljana Belajdžić te pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za prostorno planiranje, zaštitu okoliša i prirode osječko-baranjske županije Milan Kamenko.
Ministar Dobrović naglasio je da se nakon donošenja Plana gospodarenja otpadom RH intenzivno krenulo u dimenzioniranje sustava kako bi se utvrdilo gdje bi trebale biti lokacije sortirnica, kompostišta i centara za gospodarenje otpadom
„Potrebno je hitno poraditi na uspostavi sustava odvojenog prikupljanja. Vama to neće biti problem jer znam da ulažete napore u tom smjeru i u mnogim gradovima se dobro napreduje. No, sustav odvojenog prikupljanja treba ići zajedno sa sortirnicama i kompostištima" – rekao je ministar Dobrović.
Načelno je predloženo da u Osječko-baranjskoj županiji budu četiri sortirnice, u Vukovarsko-srijemskoj dvije ili tri. Potrebno je, također, sagraditi kompostišta, a ostatni dio miješanog komunalnog otpada išao bi u Centar za gospodarenje otpadom Orlovnjak. Za njihovu realizaciju na raspolaganju su EU sredstva.
„Ovaj koncept je jednostavniji, jeftiniji i kvalitetniji za građane. Ono što nam je posebno važno jest financiranje projekata, odnosno što veći udio sufinanciranja" – rekao je župan Galić.
Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava istaknuo je da se predloženi model uklapa i u njihove planove te da su i sami na tragu takvih rješenja, naglasivši značajne rezultate u odvajanju otpada kao i plan izgradnje kompostane.
Svi sudionici sastanka usuglasili su se da prihvaćaju koncept koji je predložilo Ministarstvo. Dogovoreno je da će im Ministarstvo poslati prijedlog projektnog zadatka kojim bi se krenulo u pripremu svih projekata za uspostavu sustava na području te dvije županije.