Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava sastao se s gradonačelnikom Grada Jastrebarsko Zvonimirom Novoselom. Pridružile su im se i vukovarske studentice stipendistice Grada Jastrebarsko Ines Krešić i Barbara Mihaljević te su zajedničkim snagama zasadili bukvu – dar Grada Jastrebarsko - koja će skupa s postavljenom pločom biti simbol prijateljstva i suradnje dvaju gradova.
„Grad Vukovar već niz godina brine za studentsku populaciju pa smo tako i ove godine izdvojili gotovo dva i pol milijuna kuna za studentske stipendije. Također, s dodatnih pola milijuna kuna pridružili su nam se različiti sponzori. Jedan od njih svakako je i Grad Jastrebarsko te im i ovom prilikom želim zahvaliti na tome. Današnji susret i sadnja ove mladice, simbola Grada Jastrebarsko, u neposrednoj blizini Vodotornja, simbola grada Vukovara, predstavlja razinu prijateljstva i suradnje koja naša dva grada uspješno ostvaruju," naglasio je gradonačelnik Penava.
Riječ je o vrlo posebnoj bukvi za Grad Jastrebarsko. Naime, u nevremenu koje je Jastrebarsko pogodilo 2013. godine iščupana je 300 godina stara bukva iz gradskoga perivoja. U suradnji s Institutom šumarstva kloniranjem su stvorili genetski istovjetno stablo. Mladica toga stabla posađena je u neposrednoj blizini Vodotornja, a kao simbol prijateljstva i suradnje Vukovara i Jastrebarskog.
„Stablo je simbol života, ukorijenjenosti i razvoja. Iz toga smo razloga upravo sa studenticama željeli posaditi ovo stablo. Stipendiranje vukovarskih studenata posebna je čast i iskaz naše podrške da upravo ti mladi nađu korijene u svome gradu," objasnio je gradonačelnik Novosel ističući kako Grad Jastrebarsko stipendira vukovarske studente od 2012. godine te na taj način povezuje znanje i povijest dvaju hrvatskih gradova udaljenih 300 km.
Ines Krešić studentica je prve godine diplomskog studija Sociologije upravljanja i javnih politika pri Sveučilištu Zagreb. Drugu godinu za redom prima stipendiju Grada Jastrebarsko.
Barbara Mihaljević četvrta je godina Učiteljskog studija pri Sveučilištu Zagreb. Grad Jastrebarsko stipendira je po prvi puta. Studentice su se zahvalile svojim i svim drugim pokroviteljima koji olakšavaju studentima financijske troškove te tako poboljšavaju standard života.