Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava nazočio je konferenciji za medije održanoj u Zagrebu na temu izgradnje atletskog stadiona u Vukovaru.

Otvorenje potpuno opremljenog atletskog stadiona u Vukovaru očekuje se 30. rujna tekuće godine, a uz novac iz Proračuna Grada Vukovara i sredstava Hrvatskog atletskog saveza (HAS), biti će financiran donacijama Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), Međunarodnog atletskog saveza (IAAF) i Međunarodne atletske zaklade (IAF).

Gradonačelnik Penava izjavio je kako će Grad Vukovar za pripremu terena na koji će biti postavljeno atletsko trkalište sa šest staza izdvojiti oko milijun i pol kuna, dok je predsjednik HAS-a Ivan Veštić dodao kako će postavljanje staze, kao i ostala atletska oprema poput zaletišta za bacačke i skakačke discipline, prepona i strunjača, koštati još dva i pol milijuna kuna. Veliki dio od tog iznosa prikupljen je donacijama, pa je MOO iz svog Fonda solidarnosti odobrio potporu u iznosu od 150.000 američkih dolara, IAAF je donirao 100.000 dolara, a IAF još 60.000 dolara, dok će ostatak od oko 500.000 kuna osigurati HAS.

"Savez je došao na ideju napraviti u Vukovaru nešto što taj grad nema, a to je atletska staza. Ova donacija MOO-a je ustvari zadnja faza čitavog projekta. Još prošlo ljeto smo kontaktirali IAF i IAAF te smo poštujući proceduru preko HOO-a aplicirali za sredstva iz Fonda olimpijske solidarnosti. U ovom se slučaju potvrdilo kako ljudi još uvijek imaju senzibilitet, jer su odstupili od pravila prema kojima se ne daju sredstva za gradnju staza u zemljama u kojima one već postoje, ali kada su saznali kako se radi o Vukovaru ipak su pristali financirati ovaj projekt", izjavio je Veštić dodavši kako je veliku ulogu u odobravanju sredstava iz IAAF-a i IAF-a imao proslavljeni ukrajinski skakač s motkom Sergej Bubka, aktualni dopredsjednik IAAF-a.
Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava kazao je kako je najvažnije da ove donacije pokazuju da je simbolika Vukovara prepoznata i u međunarodnim krugovima.

"Ova inicijativa je poruka svima u Hrvatskoj kako nema ništa od filozofiranja. Najvažniji segment razvoja Vukovara je gospodarstvo, ali država si sama stvara probleme koje koristi kao izliku za nepoduzimanje potrebnih koraka. Kada su prisutni volja i rad, probijaju se i ustaljene prakse međunarodnih federacija", izjavio je Penava.

Predsjednik HAS-a najavio je kako bi se otvaranje atletskog stadiona u Vukovaru trebalo obilježiti peteromečom kadetskih reprezentacija, a da je za taj događaj već dobio podršku predsjednika IAAF-a Sebastiana Coea koji bi povodom otvaranja stadiona u Vukovaru trebao doći u prvi službeni posjet Hrvatskoj.

Za ovaj projekt u Vukovaru, HAS je dobio pokroviteljstvo Predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.