U organizaciji Franjevačkog samostana u Vukovaru, Ogranka Matice hrvatske Vukovar, Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar - Područnog centra Vukovar i Udruge Nijemaca i Austrijanaca grada Vukovara, obilježen je Spomen-dan žrtvama komunističkog terora u Vukovaru, 12. travnja 1945. godine.

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava rekao je kako imamo tešku i bremenitu povijest koju moramo ostaviti u prošlosti. „Jedini ispravan stav je da povijest moramo prihvatiti onakvu kakva je, a to je i službeni stav politike. Povijest ne možemo mijenjati, ali možemo jasno osuditi sve totalitarne režime, kako fašizam tako i komunizam", zaključio je Penava

Zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček kazao je kako se ovim činom okupljeni prisjećaju nevino stradalih Vukovaraca 1945. godine te dodao kako su se u bivšoj državi ovakvi zločini zataškavali. „Ono što se dogodilo mora izaći na vidjelo. Zločin je zločin, on ne poznaje niti naciju niti ima neki predznak te je svaki za osudu", rekao je Pavliček.

Obilježavanje Spomen-dana počelo je polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom kod Spomen-križa ispred crkve sv. Filipa i Jakova, a molitvu je predvodio biskup varaždinski, msgr. Josip Mrzljak.