U Gradskoj vijećnici Grada Vukovara održana je konferencija za novinare na kojoj je gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava govorio o aktualnoj situaciji u tvrtki Borovo i odlukama donesenim na jučerašnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske.

„Kroz kontinuirane razgovore s predstavnicima sindikata kožne obuće, gumene obuće i trgovine te djelatnicima tvrtke Borovo, detektirali smo probleme i ujednačili stavove temeljem kojih sam proteklih dana ostvarivao intenzivne kontakte s premijerom Andrejom Plenkovićem. Jučerašnje odluke Vlade Republike Hrvatske rezultat su upravo tih višednevnih razgovora u kojima sam nastojao skrenuti pozornost na aktualno stanje Borova u nadi iznalaženja trajnog rješenja", rekao je gradonačelnik Penava te zahvalio Vladi RH i premijeru Andreju Plankoviću prvenstveno na 46 milijuna kuna, koliko bi iznosila ukupna nominalna vrijednost novog kredita tvrtki Borovo, od kojih se 36 milijuna kuna dodjeljuje za reprogramiranje kredita HBOR-a, a s preostalih 10 milijuna kuna namjerava se poboljšati likvidnost i osigurati plaće djelatnicima. Gradonačelnik se također zahvalio i ministrici gospodarstva, poduzetništva i obrta Martini Dalić koja je konstatirala kako se ova odluka donosi s obzirom na važnost nastavka poslovanja i stvaranja uvjeta da se predstečajna nagodba konačno završi i nađe rješenje za stalno održivo poslovanje Borova. Osim Vladi RH zahvalio je i predstavnicima Caritasa s kojima je Grad Vukovar u kratkom roku organizirao izravnu pomoć potrebitim obiteljima zaposlenika u Borovu.

„Jasno je da je ovdje riječ o jednokratnoj, „vatrogasnoj mjeri" koju smo dobili shvaćanjem ozbiljnosti problema od strane predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića koji je žurno reagirao i dao podršku, ali i sam izjavio kako je Vlada RH prepoznala izrazitu važnost tvrtke Borovo za Vukovar", kazao je Penava i dodao kako je pred svima nama vrlo bitan period intenzivnog rada postavljanja Borova na zdrave noge, jer budućnost Borova predstavlja budućnost Vukovara, no i kazao kako mu nadu ulijeva to što je konačno imenovan novi Nadzorni odbor Borova u kojemu od 5 članova, osim predstavnika sindikata participiraju Vukovarci, koji poznaju Borovo i njegovo značenje za Vukovar.

„Ulazimo u razdoblje u kojem će nam bit potrebna sinergija radnika, sindikata, Nadzornog odbora, Uprave, Grada Vukovara i Vlade RH, dokle god je ona većinski vlasnik tvrtke. Svjesni smo da će trebati puno odricanja, ali učinit ćemo sve kako bi se postigla stabilnost Borova", zaključio je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.