Obilježavanje Dana grada Vukovara i blagdana njegovih zaštitnika sv. Filipa i Jakova započelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata grada Vukovara. Počast su poginulima i nestalima odale delegacija Koordinacija udruga proisteklih Domovinskog rata grada Vukovara, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, delegacija Grada Vukovara predvođena gradonačelnikom Ivanom Penavom te druge delegacije.
Ovom je prigodom gradonačelnik Penava čestitao je Dan grada svim svojim sugrađanima te istaknuo kako je obilježavanje Dana grada Vukovara jedino moguće početi odavanjem počasti svima onima koji su svoje živote dali za njegovu slobodu.
„Učinili smo ogromne pomake u Vukovarskoj gospodarskoj zoni u što smo uložili puno znanja, energije, truda i proračunskih sredstava. Imamo i nacrt novoga zakona o poticanju investicija na području grada Vukovara kojim želimo stvoriti što bolje uvjete za poslovanje. Riječ je o iskoraku koji nije učinila niti jedna lokalna uprava u Hrvatskoj. Pomaci su mnogobrojni na svim poljima tako da vjerujem kako smo u zadnjih nekoliko godina uspjeli kod građana Vukovara stvoriti dojam da u ovome gradu ipak Vukovarci vode glavnu riječ, da postoji netko tko ima stav i promišlja o budućnosti grada, tko se ne boji taj stav artikulirati prema bilo kojoj instanci vlasti kako bi se ostvario bolji život svih građana. Mislim da je taj osjećaj ponosa najvažniji da se građani Vukovara prestanu osjećati nemoćno, da su lutke na koncu kojima drugi kroje sudbinu nego da su dobili poziv da uzmu sudbinu u svoje ruke," rekao je gradonačelnik Penava
Molitvu su za poginule i nestale molili gvardijan, fra Ivica Jagodić i vukovarski gvardijan iz vremena Domovinskoga rata pater Branimir Kosec koji je naglasio kako je Vukovar unatoč ratnim strahotama koje su se u njemu događale, tuzi i boli uzor života i radosti.
Nakon odavanja počasti i molitve na Memorijalnom groblju, u crkvi svetih Filipa i Jakova služena je sveta misa, a tijekom dana organizirana su brojna kulturno-zabavna i sportska događanja.