Vukovar su posjetili učenici iz njemačkog grada Geissea i to u sklopu projekta koji se provodi već treću godinu za redom te ih je tom prigodom u Gradskoj vijećnici ugostio gradonačelnik Ivan Penava.

„Riječ je o suradnji u okviru koje jedne godine Vukovarci odlaze ondje, a iduće godine oni dolaze u naš grad kako bi ga upoznali i zabavili se, ali i sudjelovali u raznim radnim i humanitarnim akcijama", objasnila je Daniela Tischendorf, djelatnica Caritasa u Geisseu zadužena za koordinaciju s mladima.

Suradnja je počela još 1993. Kada je dogovorena suradnju s tadašnjim gvardijanom Zlatkom Špeharom, kada je pomoć u Vukovar i Osijek stizala iz regije Geisse Fulda.

„Smatrali smo da bi bilo šteta prekinuti to prijateljstvo i partnerstvo te smo ga nastavili ovom razmjenom mladih. Mladi su jako zadovoljni boravkom u Vukovaru, a dio njih koji je ovdje bio je u Vukovaru i prije dvije godine. Osim zabave i razgledavanja grada mladi sudjeluju i u određenim akcijama. Prije dvije godine ličili su klupe u park šumi Adica, a ove su godine sudjelovali u pripremi vukovarske Male ade za kupališnu sezonu. To je izraz zajedništva i prijateljstva koje je stvoreno"naglasila je Tischendorf.

Dom za starije iz Geissea donirao je 12 kolica za invalide i pomagala za hodanje, a donaciju je poslala i jedna ljekarna, jer kako pojašnjava Tischendorf, cijela regija osjeća povezanost s Vukovarom i žele u što većem broju sudjelovati u prijateljstvu ovih dvaju gradova.

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava izrazio je zadovoljstvo ovakvom suradnjom i poželio da traje što duže. „Lijepo je vidjeti da ovo druženje već funkcionira već tri godine, da odlaze jedni drugima u goste, da se vrijeme koje provode ne svodi samo na puku zabavu, već osnovu programa čini rad za opće dobro", rekao je Penava te dodao kako je ovakvo prijateljstvo primjer lijepe ideje i lijepog programa koji Grad Vukovar podržava.
Djeca iz Geissea borave u Vukovaru od 17. do 27. lipnja.