U povodu Dana državnosti Republike Hrvatske, gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava s izaslanstvom je položio vijenac na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskoga rata u Vukovaru.

Ustavnom odlukom o suverenosti i samostalnosti te Deklaracijom o proglašenju suverene i samostalne RH od 25. lipnja 1991. Hrvatski sabor je jasno potvrdio očitovanje volje hrvatskog naroda za uspostavom samostalne države, izraženo na referendumu 19. svibnja 1991.

„Prisjećamo se velikog trenutka u povijesti Republike Hrvatske – proglašenja neovisnosti nakon kojega je uslijedio napad na RH i Domovinski rat gdje su najznačajniju ulogu i obol pobjede podnijeli hrvatski branitelji i pripadnici Hrvatske vojske kojih se danas prisjećamo", rekao je gradonačelnik Penava te dodao kako smo ponosni što možemo živjeti u slobodnoj državi i davati maksimum od sebe da Hrvatsku izgradimo upravo onakvom kakvom su je hrvatski branitelji sanjali i za nju dali svoje živote.

Osim delegacije Grada Vukovara, vijence su položili i svijeće upalili izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije, Hrvatske vojske i Policijske uprave Vukovarsko-srijemske te Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata Vukovarsko-srijemske županije.

Molitvu je na groblju predvodio gvardijan i župnik župe sv. Filipa i Jakova fra Ivica Jagodić, koji je ujedno služio i svetu misu za Domovinu u crkvi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru.