Dvodnevni program Svečane promocije polaznika Hrvatskog vojnog učilišta dr. Franjo Tuđman započeo je u petak polaganjem vijenaca kod spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata te na mjestu masovne grobnice na Ovčari, a ulicama Vukovara polaznici vojne škole prodefilirali su u svečanom mimohodu.

Također, program je upotpunila i izložba naoružanja i opreme, a u večernjim satima svoje vještine su Vukovarcima prezentirala Krila oluje, akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane. Krila oluje izvela su svoj program u formaciji 5 aviona, pozdravnim preletom i s 23 atraktivna elementa, od kojih su neki jedinstveni u svijetu, a letjela su na visini od 150 do 1000m te je najmanja udaljenost između aviona bila tek 3 metra. Program je upotpunjen i nastupom Zagrebačkih mažoretkinja na Trgu Republike Hrvatske.

Središnji događaj svečanosti odvio se dan uoči Dana državnosti Republike Hrvatske, u Memorijalnom centru Domovinskog rata u Vukovaru. Uz polaznike časničkih i dočasničkih vojnih školskih programa te njihove prijatelje i članove obitelji, svečanosti su nazočili i predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević ujedno i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" general pukovnik Slavko Barić, gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava, prvi zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Damir Barna, visoki vojni i civilni dužnosnici, predstavnici braniteljski udruga te vjerske i akademske zajednice.

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović je čestitajući polaznicima završetak školovanja rekla kako je upravo njihova promocija prilika u kojoj se prepoznaje stvarno zalaganje i trud kojeg su uložili u unaprjeđivanje kako svojih sposobnosti, tako i hrvatskih oružanih snaga, te se njihovom promocijom afirmira i Hrvatsko vojno učilište koje s ponosom nosi ime prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević naglasio je važnost povratka ove svečanosti u Vukovar. "Ponosni smo što smo ovu svečanost, uoči Dana državnosti Republike Hrvatske, ponovno vratili u Vukovar gdje joj je i mjesto! To je dokaz poštovanja prema ovom gradu, simbolu otpora, koji je za slobodu jedine Hrvatske podnio golemu žrtvu!", rekao je ministar Krstičević. „Ona će tu biti u funkciji sigurnosti, pomoći lokalnoj zajednici i boljoj kvaliteti života i rada. Isto tako izravno će poticati i gospodarski razvoj Vukovara", kazao je u svom govoru ministar obrane.

Načelnik Glavnog stožera OSRH, general zbora Mirko Šundov podsjetio je na važnost obilježavanja 26. obljetnice povijesne Ustavne odluke Hrvatskog sabora o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, današnjeg Dana državnosti, kao i promocije polaznika svih razina školovanja pripadnika Oružanih snaga koja se ponovo održava u Vukovaru. "Ovdje smo u Vukovaru, gradu heroju, simbolu ponosa i žrtve, kao iskaz zahvalnosti za žrtvu koju su podnijeli ali i kao spomen i zahvalu svim hrabrim braniteljima iz Domovinskog rata, koji su dali svoje živote kao zalog miru i slobodi, a njihovim obiteljima iskazujemo veliko poštovanje", rekao je Šundov.

U skladu s tradicijom, tijekom svečanosti izgovorena su imena i uručene nagrade najboljim ovogodišnjim polaznicima svih vojnih škola. Najboljim polaznicima vojnih škola Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" za 2016./2017. godinu proglašeni su satnik Marijan Žukina, pripadnik 25. naraštaja Zapovjedno-stožerne škole "Blago Zadro", poručnica Suzana Krišto iz 16. naraštaja Temeljne časničke izobrazbe, stožerni narednik Ivan Orlandini kao polaznik 15. naraštaja Visoke dočasničke izobrazbe, poručnik Robert Dovijanić iz 20. naraštaja Temeljne časničke izobrazbe HRZ-a i PZO-a, narednik Damir Bednarek iz 36. naraštaja Napredne dočasničke izobrazbe te skupnik Edin Muhić kao polaznik 51. naraštaja Temeljne dočasničke izobrazbe, dok je za najboljeg instruktora u školskoj godini 2016/2017 odabran stožerni narednik Tomislav Petrović.

Satniku Marijanu Žukini, najboljem polazniku 25. naraštaja Zapovjedno-stožerne škole "Blago Zadro" prvi put ove godine dodijeljena je Plaketa grada Vukovara koju je uručio gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava te novčana nagrada. Satnik Marijan Žukina odlučio je novčanu nagradu donirati brojnoj i potrebitoj obitelji iz Vukovara.

Promovirano je 18 polaznika Visoke dočasničke izobrazbe, 27 polaznika Intergranske zapovjedno stožerne škole, 107 polaznika Temeljne časničke izobrazbe i pilota te 15 polaznika Ratne škole.