Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava prisustvovao je primopredaji obnovljenih stanova u Vukovaru, na adresama: I. L. Ribara 2-8, 10-16, 34-40, 42-48; Đ. Đakovića 1-7, 25-3, 26-32 i Željeznička 6-8, 14-16. Riječ je o zgradama koje su obnovljene u sklopu nacionalnog programa stambenog zbrinjavanja kojeg provodi Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Obnovom objekata obuhvaćeno je ukupno 9 zgrada; 7 zgrada s po 4 stambene jedinice i 2 zgrade po 2 stambene jedinice. Dodjelom stambenih jedinica u državnom vlasništvu stambeno će se zbrinuti korisnici prava na stambeno zbrinjavanje.
Za obnovu navedenih objekata, koji uključuju ukupno 32 stambene jedinice, utrošeno je gotovo 11,6 milijuna kuna, što je osigurano sredstvima državnog proračuna. Ovom je prilikom Dalibor Mihaljević, direktor tvrtke Zuber, ključeve obnovljenih stanova predao Nikoli Mažaru, državnom tajniku Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.
„Radi se o stanovima veće kvadrature. Prošle smo godine ustanovili kako problem stvara mala kvadratura stanova. Stanovi koji su bili ponuđeni obiteljima na listi prvenstva nisu ih mogli kvalitetno zbrinuti. Ova 32 stana površine su od 69 do 113 kvadratnih metara te su namijenjena za obitelji. Završavamo obnovu grada Vukovara jer upravo ovi stanovi, batine zgrade, su posljednje zgrade koje su ostale neobnovljene od ratnih razaranje. Njihovom obnovom, ove i sljedeće godine, dovršit ćemo kompletnu obnovu grada Vukovar i time zatvoriti jednu stranicu, a otvoriti jednu novu stranicu budućnosti u gradu Vukovaru. Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje zajedno s Vladom Republike Hrvatske prepoznao je potrebu za stambenim zbrinjavanjem izgradnjom novih zgrada i stambenih jedinica u gradu Vukovaru. Trenutno smo pri završetku javne nabave nakon koje ćemo ubrzo započeti radove na Sajmištu, u Ulici Ive Tijardovića, na zgradi s 21 stanom, ukupne vrijednosti 10 milijuna kuna te time šaljemo jasnu poruku kako krećemo s novim investicijskim valom," rekao je državni tajnik Mažar ističući kako će navedeni stanovi biti dodijeljeni stanarima kroz 20 dana, a da će sveukupno ove godine u Vukovaru biti dodijeljeno 130 stambenih jedinica što je dvostruko više nego li je do sada bilo dodjeljivano u Vukovaru na godišnjoj razini.
Broj zahtjeva za stambeno zbrinjavanje u Vukovaru je 1012 što je više nego li zbroj zahtjeva u svim drugim gradovima na području od posebne državne skrbi u Republici Hrvatskoj.
„Upravo ta brojka ukazuje na veliku potrebu i interes za stambenim zbrinjavanjem u Vukovaru. Također, kroz našu analitiku i statistike utvrdili smo da se u gradu Vukovaru događa obrnuta situacija, odnosno da se povećanjem broja zahtjeva javljaju mlade obitelji koje žele ostati i nastaniti se u Vukovaru. Odnosno, svoju budućnost vide i traže ovdje što državu posebno veseli te ćemo kroz buduće aktivnosti na području grada Vukovara, ali i Slavonije i Baranje ulagati upravo u izgradnju stambenih jedinica kako bismo omogućili ostanak na ovome području," dodao je Mažar.

„Danas smo svjedočili primopredaji 32 obnovljena stana sagrađena još u vrijeme Tomaša i Jana Bate. Govorimo o tridesetim godinama prošlog stoljeća. Bata vile su po urbanističkoj kvaliteti i standardu koji su pružale u to doba, neviđene na području tadašnje Republike Hrvatske. Naselja su potpuno planski izgrađena i to je njihova povijesna važnost baš kao što je i njihova obnova. Razina koju je Vukovar imao prije gotovo sto godina bila je daleko iznad onoga što je bilo prisutno i u Republici Hrvatskoj, ali i u velikom dijelu Europe. Upravo smo zato tako ponosni na ono što smo imali i što smo današnjim činom uspjeli privesti funkciji," rekao je ovom prilikom gradonačelnik Penava objašnjavajući kako upravo iz toga što je Vukovar imao proizlaze veliki zahtjevi koje imamo prema Vladi Republike Hrvatske.